Boszorkányper kezdődött Tanzániában

Vágólapra másolva!
Tanzániában 20 embert azzal vádolnak, hogy egy boszorkánycsoport tagjaiként hét embert megöltek szertartásukon. A vádlottak között faluvezetők és más helyi tisztségviselők is vannak.
Vágólapra másolva!

Tanzániában az Iringa régióban lévő Makete faluban egy húszfős csoportot boszorkánysággal és varázslással vádolnak. A vád szerint rituálisan megöltek a településen hét embert. Az áldozatok idős nők, akiknek a belső szerveit eltávolították.

A helyi rendőrségi szóvivő, Omar Mganga szerint a vádlottak valószínűleg boszorkánysággal foglalkoznak, és a legtöbb szertartásukhoz emberi szerveket és friss vért használnak. A falubeliek maguk akartak igazságot szolgáltatni, de a rendőrség nem engedte az önbíráskodást. A rendőrség nemrég rajtaütött a helyiek által megnevezett állítólagos varázslókon, és megtalálta azt a listát, amelyen az áldozatok neve szerepel. A boszorkánysággal és gyilkossággal vádolt emberek közül néhányan szerdán megjelentek a maketei bíróság termében, köztük egy üzletember, egy farmer, egy tanácsos és több vezető tisztségviselő. A vádlottak névsora sokkolta a helyieket és a rendőrséget, hiszen a település köztiszteletben álló tagjairól van szó.

A boszorkánysággal összefüggésbe hozott gyilkosságok nagy része ebben a régióban az aratási évszak ideje alatt fordul elő. Néhány ember ugyanis úgy hiszi, hogy ha ebben az időszakban friss vérrel vagy kiszárított és porrá zúzott emberi belsőségekkel szórja be a földet, akkor az aratás sikeres lesz. Az elmúlt években az emberi szervekkel való kereskedelem is egyre gyakoribbá vált az ország déli részén.