Többéves információk alapján riadóztattak New Yorkban

Vágólapra másolva!
Évek óta az al-Kaida birtokában voltak azok a tervek, amelyek miatt a hét végén riadót fújtak az USA-ban. A hatóságok azt is beismerték: nem tudják, hogy egy tényleges támadás forgatókönyvét, vagy csak egy lehetséges célpontról gyűjtött információkat találtak. Kormánytisztviselők azonban arra figyelmeztettek, hogy a terroristák olykor éveken keresztül terveznek egy-egy nagyszabású támadást.
Vágólapra másolva!

Évekkel ezelőtt gyűjtötte az al-Kaida azokat az anyagokat, amelyek előkerülése után terrorriadót fújtak az Egyesült Államokban. Az amerikai hírszerzők egy hete, egy pakisztáni rajtaütés során jutottak hozzá a terrorszervezet felderítői által használt számítógépekhez. A gépeken és a lefoglalt flopilemezeken olyan jelentős üzleti központok tervrajzai szerepeltek, mint a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank vagy a Citibank csoport New York-i székháza.

Ezt követően az USA-ban a honi védelmi minisztérium az ötös skála második legmagasabb szintjére, azaz "narancs" fokozatra emelte a terrorkészültséget New York és Washington környékén. A veszélyeztetett épületek dolgozóit azonban felszólították, hogy hétfőn menjenek munkába.

Hétfőn egyszerre több védelmi tisztviselő is értesítette a sajtót, hogy a hatóságok nem rendelkeznek bizonyítékokkal arra, hogy az al-Kaida valóban támadásra készülne az épületek ellen. "Semmi újat nem hallottunk. Hogy miért emelték fel a készültséget erre a szintre? Nem tudom" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő hírszerző a Washington Postnak.

Ugyanakkor hírszerzők cáfolták azt a vasárnapi állítást, hogy a terroristák már "próbaköröket" tettek a kiszemelt épületek körül, hogy begyakorolják, hová kell vezetniük robbanóanyaggal megrakott teherautójukat vagy autóbombájukat.

Noha a megtalált felderítési anyagok közt volt olyan, amelyet 2004 januárjában szereztek be a terroristák, a legtöbb anyag 2000-2001 fordulójáról származott. Ekkoriban még nem léptették életbe az USA Patriot Actet, így a terroristák a legnagyobb biztonságban gyűjthették az információkat az egyesült államokbeli célpontokról.

A tisztviselők fontosnak tartották megjegyezni, hogy az információk többsége így sem aktív hírszerző tevékenység eredménye: a terroristák "nyílt forrásokból" dolgoztak, az internetről töltöttek le nyilvános tervrajzokat. A Washington Post szerint azonban fontos megjegyezni, hogy az épületek tervrajzai mellé csatolták azokat a bombakombinációkat, amelyek szerintük a leghatásosabban döntenék romba a kiszemelt célpontokat.

Azt azonban, hogy a tervek egy konkrét támadás tervei vagy a terroristák csak lehetséges célpontokról gyűjtöttek információt egy későbbi támadáshoz, a hírszerzésnél senki sem tudta megmondani. "Tudjuk, hogy az al-Kaida rendszeresen vizsgál célpontokat, ezek aztán egyszerűen a fiókba kerülnek, anélkül, hogy bármit is tennének" - jelentette ki egy terrorellenes tisztviselő a New York Timesnak.

"A szemünkre vethetik, hogy az információ nagy része régi, de tudjuk, hogy az al-Kaida csak gyűjt, gyűjt, amíg biztosnak nem érzik magukat. Csak ez után indítanak támadást" - nyilatkozta a védelmi tárca neve elhallgatását kérő vezető tisztviselője. Kormánykörökben jobb híján az az általános vélemény alakult ki, hogy az érintett épületek három-négy éve kerültek fel a célpontlistára. A terrorkészültséget ezért legalább az elnökválasztásig, azaz még három hónapig fenn kell tartani.