Elítélték az antiszemita támadást kitaláló nőt

Vágólapra másolva!
Négy hónap felfüggesztett börtönre ítélték azt a francia nőt, aki azt állította, hogy antiszemita támadás áldozata lett egy párizsi vonaton. A 23 éves Marie-Leonie Leblanc azt mondta a rendőröknek, hogy hat férfi megtámadta, fekete filctollal horogkereszteket rajzoltak a hasára, kiborították a gyerekét a kocsijából, elvitték az iratait, kétszáz euró készpénzét és a bankkártyáját. A nő bevallotta a bíróságon, hogy hazugságával csak szülei figyelmét szerette volna felkelteni, és nem gondolta, hogy ilyen visszhangot vált ki az ügy.
Vágólapra másolva!

Négy hónap felfüggesztett börtönt kapott az a francia nő, aki azt állította, hogy antiszemita támadás áldozata lett. A 23 éves Marie-Leonie Leblanc-t további két év próbaidőre és pszichiátriai kezelésre ítélték. A fiatal nő korábban azt állította, hogy egy Párizs környéki elővárosi vonaton hat férfi megtámadta, amikor 13 hónapos fiával utazott. A nő arab és fekete férfiakról beszélt, akik letépték a ruháját, belevágtak a hajába és miután az irataiból kiderült, hogy Párizs egyik előkelő kerületében lakik, arra következtettek, hogy zsidó. Ezután fekete filctollal horogkereszteket rajzoltak a hasára, majd kiborították a gyerekét a kocsijából. A nő elmondása szerint támadói ezután elvitték az iratait, kétszáz euró készpénzét és a bankkártyáját.

Marie-Leonie Leblanc vallomása egész Franciaországban nagy felháborodást váltott ki, a támadást elítélte Jacques Chirac köztársasági elnök és Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök is. A rendőrségi vizsgálat során azonban kiderült, hogy semmi nem igazolja a nő állításait. Egy rendőrségi forrás elmondta, hogy Leblanc az elmúlt néhány évben hatszor tett feljelentést, többek között lopás és nemi erőszak miatt, de eddig senkit sem tartóztattak le a vizsgálatok során.

"Azt akartam, hogy a szüleim figyeljenek rám" - mondta a fiatal nő a bíróságon. "Tisztában voltam vele, hogy hazudok, de nem gondoltam, a média figyelme miatt ennyire messzire jut az ügy" - állítja. A bíróság megítélt egy szimbolikus, egy eurós kártérítést a francia nemzeti vasúttársaságnak is, a kitalált támadás miatt elszenvedett erkölcsi kárért.

A nő egyébként nem egyedül találta ki a történetet, a barátja segített neki összeszaggatni a ruháit és ő rajzolt a horogkereszteket is Leblanc hasára. Miután kiderült, hogy a támadás kitaláció volt, Bernard Accoyer, Jacques Chirac államfő pártjának, a Népi Mozgalom Uniójának frakcióvezetője kijelentette a parlamentben, hogy "ha ez a támadás nem is volt valóságos, sajnos nagyon is valószerű, hiszen senki nem tagadhatja, hogy a gyűlölet fűtötte támadások elszaporodtak Franciaországban".