Mohammed Atta prágai kapcsolatait vizsgálják

Egy cseh lap szerint nem kizárt, hogy a 2001. szeptember 11-i New York-i terrorakció tervei szempontjából döntő jelentőségük volt azoknak a látogatásoknak, amelyeket Mohammed Atta, a támadást végrehajtó arab terrorista csoport vezetője tett 2000-ben Prágában. Bizonyos erre utaló jeleket találunk a német, az amerikai és a cseh titkosszolgálatok jelentéseiben is.

Az egyiptomi származású Atta egy feltételezett, harmadik prágai útját 2001 áprilisában a titkosszolgálatok egyelőre nem erősítették meg, de nem is zárják ki. Jirí Kolár, a cseh rendőrség országos parancsnoka már korábban megerősítette, hogy két esetben Atta bizonyíthatóan járt Prágában. Amikor Atta 2000 májusában Németországból Prágába érkezett, nem volt érvényes cseh vízuma, így tudnia kellett, hogy nem engedik be az országba. Hat órát töltött a tranzitváróban, majd visszarepült Németországba.

Az amerikai szakértők úgy vélik, hogy a támadást Atta 2000. május 3-i és június 2-i prágai útja alatt hagyták véglegesen jóvá - írja legújabb számában a Respekt című cseh hetilap.

Az amerikaiak most azt vizsgálják, hogy kivel találkozott ez alatt az idő alatt, mert úgy vélik, hogy Attát csak nagyon sürgős ügy szólíthatta a cseh fővárosba. Másodszor június 2-án érkezett Prágába, mégpedig autóbuszon. A cseh titkosszolgálat szerint először a Florenc buszpályaudvaron lévő egyik játékterembe ment, majd másnap elrepült New Yorkba. Hogy hol töltötte az éjszakát, kivel találkozott, nem tudni.

Alapvető fontosságú azonban, hogy mindkét prágai útja után Atta németországi és amerikai számláira több tízezer dolláros összegek érkeztek. Az állítólagos harmadik prágai utat homály fedi. Három nappal a feltételezett út után azonban ismét 100 ezer dollár érkezett Atta számlájára - mutat rá a lap.

A Respekt azt állítja, hogy az amerikai hírszerzésnek máig sincsenek biztos, megbízható információi arról, mit csinált Atta 2001 márciusában és áprilisában. Az sem kizárt, hogy már akkor volt egy-két fontos találkozója Csehországban és Németországban. Mindezt most a titkosszolgálatok vizsgálják. Arról viszont továbbra sincsenek bizonyítékok, hogy a terroristákat Irak irányította volna - jegyzi meg a cseh hetilap.