Izrael nem hagy fel a védőfal építéssel

Csak négy állam voksolt nemmel arra az ENSZ-határozatra, amely arra szólítja fel Izraelt, hogy hagyjon fel a palesztin területeket elválasztó védőkerítés építésével. A határozat szerint az eddig megépített szakaszokat is le kell bontani, mert nemzetközi egyezményeket sért. Izrael azonban várhatóan nem teljesíti a világszervezet közgyűlésének felszólítását.

 

Az ENSZ közgyűlése kedden határozatban követelte, hogy Izrael állítsa le a ciszjordániai palesztin területeket elválasztó védőfal építését, és rombolja le a kerítés eddig elkészült részeit. Az Izrael szerint állampolgárait a palesztin szélsőségesek merényleteitől megvédő falat hevesen kritizálták, egyebek mellett azért, mert mélyen benyúlik Ciszjordániába, és palesztin falvakat vág ketté.

Az ENSZ-határozat szerint a kerítés építése nemzetközi egyezményeket sért, így például az 1949-es fegyverszünetet, mivel nem az abban meghatározott határvonal mentén épül. A döntés értelmében az ENSZ főtitkára időszakos jelentéseket terjeszt majd elő Izrael határozattal való együttműködéséről. Ha a zsidó állam nem tesz eleget az előírásoknak "további lépéseket kell fontolóra venni".

Csak négy ellenszavazat volt

A határozat ellen csak négyen szavaztak az ENSZ-tagok közül - köztük Izrael, az Egyesült Államok, Mikronézia és a Marshall-szigetek - 12 tagállam távol maradt a szavazástól. A határozatban a kerítésépítés mellett elítélték a palesztin szélsőségesek öngyilkos merényleteit és az izraeliek palesztin szélsőségesek elleni célzott gyilkosságait, a múlt hét szerdai amerikai konvoj elleni bombatámadással egyetemben.

A palesztin küldöttek azt követően fordultak az ENSZ közgyűléséhez az ügyben, hogy a múlt héten az Egyesült Államok megvétózott egy hasonló értelmű biztonsági tanácsi döntést. A BT döntései azonban jóval nagyobb súllyal bírnak mint a közgyűlési határozatok, amelyeknek gyakorlatilag nincs kötelező érvénye.

Izrael folytatja a kerítés építését

A zsidó és palesztin területeket elválasztó kerítés ugyan nagyjából fedi az 1949-es fegyverszünetben meghatározott határvonalat, ám több helyen eltér attól - azért, hogy megvédjen több, mélyen a területen belül fekvő zsidó telepet is. A védőfal gyakorlatilag bekeríti egész Ciszjordániát.

A palesztinok szerint a kerítés megépítésével Izrael csökkenteni akarja az általuk ellenőrzött területek nagyságát, és állandósít több, a határvidéken létesült izraeli telepet. A kerítésből jelenleg már több mint 1600 kilométernyi épült meg, következő szakasza a tervek szerint idén decemberben készül el.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes szerint Izrael folytatja a védőfal építését. Ehud Omert ezt az Izraeli rádióban közölte. Izrael ENSZ-nagykövete éles hangon kritizálta a döntést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK