Blair tudta, hogy Irakban nincs tömegpusztító fegyver

Robin Cook korábbi brit külügyminiszter azt állítja, hogy Tony Blair brit miniszterelnök az iraki háború kitörése előtt már tudta, hogy Szaddám Husszeinnek nincs 45 percen belül bevethető tömegpusztító fegyvere. A politikus szerint a kormányfő minderről egy négyszemközti beszélgetésen számolt be neki. A hírt a The Sunday Times adta közzé, mely részletekben közli a háborút hevesen ellenző Cook naplóját. Blair hivatala abszurdnak tartja az állítást.

 

A The Sunday Times részéletekben közli Robin Cook korábbi brit külügyminiszter naplója alapján írt könyvét. Ebben a háborút hevesen ellenző politikus azt állítja, hogy Tony Blair brit kormányfő már két héttel az iraki háború kitörése előtt tudta, hogy egy esetleges támadásra Szaddám Husszein iraki diktátor képtelen lesz tömegpusztító fegyverekkel reagálni.

A brit miniszterelnök hivatala abszurdnak nevezte Cook állítását. Szerintük a politikus ismét csak háborúellenes nézeteit fejti ki.

Cook azonban azt állítja, hogy beszélt Jon Scarlettel, a brit hírszerzés akkori vezetőjével, aki elmondta neki, hogy az iraki diktátor igen csak nehezen tudna csapást mérni egy, az országát ért támadásra. Ezt követően, március 5-én a külügyminiszter négyszemközti találkozójukon azt kérdezte a kormányfőtől, hogy nem fél-e attól, hogy egy esetleges brit részvételű támadás esetén Husszein bevetné tömegpusztító fegyvereit. Blair állítólag azt válaszolta, hogy túl nagy erőfeszítésbe került az irakiaknak a fegyverek elrejtése, így csak nehezen tudnának gyorsan reagálni a támadásra. Cook szerint a kormányfő nem vette figyelembe a Hans Blix fegyverzetellenőr jelentését az iraki helyzetről.

A 45 perces készültségről szóló rész volt egyébként a fő eleme annak a súlyos összecsapás-sorozatnak, amely a kormány és a BBC rádió között robbant ki egy májusban elhangzott BBC-tudósítás miatt, amely szerint ezt az elemet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tetette bele a tavaly szeptemberi dossziéba, annak tudatában, hogy az információ nem helytálló. A Downing Street dühödten cáfolt; a BBC-értesülés forrásának tartott védelmi minisztériumi fegyverzeti tanácsadó, David Kelly - akinek neve a rádió és a kormány háborúskodása során nyilvánosságra került -  július közepén öngyilkos lett. A haláleset súlyos válságba sodorta a kormányt és a BBC-t egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK