Pokolgépes merénylet Ándhra Prades főminisztere ellen

Megsérült egy pokolgépes merényletben Ándhra Prades dél-indiai állam főminisztere és kíséretének három tagja szerdán, amikor vallási szertartás céljából felkeresték a híres Tirumala templomot Tirupati városban.

Csandrabubu Naidu főminiszter könnyebb sérülésekkel megúszta a merényletet, egyik minisztere és két helyi parlamenti képviselő azonban súlyos sérüléseket szenvedett, bár nincsenek életveszélyben. A főminisztert már el is engedték a kórházból. A rendőrség a betiltott Népi Harci Csoport (PWG) nevű maoista szervezetet gyanítja a robbantás mögött.

A PWG fegyveres csoport 1980 óta tevékenykedik Ándhra Prades államban. Az NDTV indiai hírtévé szerint fél tucat pokolgépet robbantottak fel távirányítással, amikor a Naidu főminisztert szállító gépkocsioszlop a templom közelébe érkezett. A robbanások ereje majdnem három méteres magasságba röpítette a főminisztert szállító páncélozott járművet, egy kísérő jármű pedig teljesen elpusztult a detonáció következtében. Halottakról nem tudni - jelentette a dpa.

Az UNI indiai hírügynökség szerint a titkosszolgálat előzőleg figyelmeztette Naidu főminisztert, hogy merényletek veszélye miatt kerüljön el bizonyos útvonalakat. Csandrabubu Naidu tekintélyes és népszerű politikus Indiában, neki tulajdonítják a dél-indiai állam gazdasági és technológiai fölemelkedését. Ándhra Prades állam fővárosa, Haidarábád immár az indiai Szilícium-völgynek számít.