Cukkolják a britek a Temze fölött éhező bűvészt

Tojásdobálás, hangoskodás, sütés-főzés. Ilyen cinikus, néha durva tettekkel cukkolják a britek David Blaine amerikai illuzionistát, aki egy üvegkalitkába zárva függesztette fel magát a londoni Tower hídnál a Temze fölé. A bűvész 44 napot kíván étlen, de nem szomjan eltölteni itt. Az őt cikizőkkel a rendőrségnek is meggyűlt a baja, a kalitkából október 19-én kiszabaduló Blaine-nek az alultápláltság élettani és a várható rendőrségi számla lélektani hatásaival is szembesülnie kell majd, nem beszélve az addig őt érő újabb és újabb froclizásokról.

Forrás: EPA
Azért nem mindenki cukkolja Blaine-t

Október 19-én szabadul üvegkalitkájából az amerikai David Blaine illuzionista - ha kibírja addig. A magát 44 napra élelem nélkül üvegkalitkába zárató és a londoni Tower híd mellett a Temze fölé lógattató bűvésznek ugyanis a britek válogatott cukkolásait kell elviselnie önkéntes rabságában.

Az enyhébb froclizások, mint például kalitkájának tojásokkal, golflabdákkal vagy rózsaszínű festékkel való megdobálása, vagy az alatta megtartott barbecue-parti mellett egyesek durvább tettekre is ragadtatják magukat.

Dobolás, petárdák és hamburger helikopteren

Míg a távirányítós helikopter segítségével a közelébe juttatott hamburger csak állóképességét tette próbára, az alatta petárdákat robbantgatók vagy dobolók pedig nem hagyták aludni, a vízellátását biztosító rendszer megrongálása annál inkább megijeszthette a bűvészt.

Utóbbi tettért már meg is büntették ezer fontra az elkövetőt, egy 38 éves férfit. A szándékos rongálásért elmarasztalt férfi azzal védekezett, hogy csak azért mászott az illuzionista üvegkalitkája ellátórendszereinek helyet biztosító állványzatra, hogy jobban lássa Blaine-t. A bíróság szerint azonban, miután felmászott az állványra, elkezdte rángatni a legfelső szintet, húzogatta az ott található vízcsöveket és köteleket, melyekkel rögzítve van a kalitka, és mire a a bűvész értesítette a biztonsági őröket, már ledobott a földre egy 5 gallonos víztartályt.

Egy másik 28 éves munkanélkülit szintén károkozással vádolnak, amiért rózsaszínű festékkel megtöltött lufikat dobált az illuzionistának otthont adó dobozra.

Drága lesz a rendőrségi számla

Blaine eddig jól bírta a nem mindennapi megpróbáltatást, bár kérdés, hogy mit szól majd, ha kijön dobozából és elé raknak egy tekintélyes összegről szóló rendőrségi számlát. A londoni rendőrség egyik tisztje szerint már megkeresték az esemény szervezőit, hogy fizessenek a rendőri biztosításért, mivel a cukkolók megfékezése és a helyszín biztosítása "számottevő kiadással járt".

Az illuzionistának újabb cukkolókkal is számolnia kell, egy meleg beállítottságú weboldal szerkesztői például arra szólították fel az olvasókat, hogy dobálják meg kolbásszal a kalitkát.

A britek nem kedvelik a hencegőket

Forrás: EPA
Blaine egyelőre tűri a megpróbáltatásokat

A cukkolások miatt már felemelte a szavát két nagy amerikai lap is. A New York Times arról ír, hogy "Blaine-nek még soha nem kellett szembesülnie a britekre annyira jellemző cinizmussal", a Washington Post pedig a zaklatásokra utalva korábban megjegyezte, "még szerencse, hogy csak egy hónapja maradt".

A brit sajtó azonban nem áll az inkább az Egyesült Államokban ismert és népszerű bűvész mellé. Több kommentátor szerint is a bűvész "túlzó" szereplési vágya váltja ki a cinikus tetteket a britekből. Blaine-nek a BBC által idézett egyik gúnyolója találó magyarázatot adott a cukkolásra: "Blaine azt hiszi, hogy idejön és könnyű dolga lesz. Csakhogy nem veszi észre, hogy mi nem kedveljük az ilyen hencegőket."

B. V.