Az EU 200 millió eurót ad Iraknak

Az Európai Unió az iraki újjáépítés támogatására a jövő évben 200 millió eurót fordít - közölte szerdán Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja.

Október 24-én rendeznek Madridban tanácskozást az Iraknak nyújtandó segítség ügyében és az EU ezen a fórumon teszi majd meg a felajánlását. Az EU korábban  már tett egy 100 millió eurós felajánlást, ezt az emberiességi célokra juttatott összeget azonban az iraki biztonsági helyzet miatt nem tudták teljes egészében folyósítani.    Patten felhívást is intézett az Unió tagországaihoz, hogy a közösségi forrásokból származó támogatáson felül tegyék meg a maguk külön felajánlásait.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha Irak javára mind több külföldi pénzügyi segítség érkezne, hiszen az az összeg ( 20 milliárd dollár), amit Donald Rumsfeld védelmi miniszter kedden kért az amerikai képviselőház költségvetési bizottságában nem elegendő. Paul Bremer, az Irakot igazgató amerikai polgári hatóság vezetője az ország újjáépítésének költségeit 50-75 milliárd dollár közötti összegre becsüli.