Együtt kampányol a Fidesz és az Európai Néppárt

A Fidesz és az Európai Néppárt közös kampányt folytat majd az európai parlamenti választáson, erről januárban köt megállapodást a két szervezet - közölte újságírókkal Orbán Viktor vasárnap Budapesten. A Fidesz elnöke szerint a 2004-es költségvetés megalkotásával dől el, hogy Magyarország nyertese lesz-e a csatlakozásnak. Lendvai Ildikó szerint Orbán Viktor megkezdte az európai parlamenti választás kampányát, amelynek alárendeli a költségvetési vitát is.

A volt miniszterelnök Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével folytatott megbeszélését követően kifejtette: a jövő évi költségvetés nemcsak a következő évre szól, hanem a csatlakozás utáni első néhány év sorsát is eldönti.

"Ha most egy olyan költségvetést sikerül elfogadnia a parlamentnek, amely segíti a nyugdíjasokat, a gazdákat, a családosokat, a munkásokat, a pályakezdő fiatalokat abban, hogy megragadhassák az Európai Unió által kínált lehetőségeket, akkor sikeresek leszünk. Ha a költségvetés nem ilyen lesz, akkor kudarccal kell számolni" - tette hozzá a volt miniszterelnök.

Hangsúlyozta: "aki vesztese lesz a költségvetésnek, az nagy valószínűséggel vesztese lesz a csatlakozásnak is".

"Örömmel állapítottuk meg azt is, hogy elkészült az Európai Parlament alkotmánytervezete, amely nem teljesen elégíti ki minden igényünket, de összességében alkalmasnak tűnik számunkra ahhoz, hogy az európai népek alapdokumentuma legyen a következő években" - mondta.

Orbán Viktor hozzátette: az uniós képviselők választása előtt Magyarországnak nem hosszú kampányra, hanem "a felemásra sikerült tájékoztatás kiigazítására" van szüksége.

Hans-Gert Pöttering közölte: reméli, hogy a jövő júniusi európai parlamenti választásokat követően is frakciója lesz a legnagyobb erő a parlamentben, és ehhez a Fidesz képviselői is hozzájárulhatnak. Hozzátette: reméli, hogy Magyarország 24 képviselőjéből legalább 12-t a Fidesz ad.