Powell: Szaddám után béke jöhet Izraelben is

A békefolyamat megkezdésére szólította fel Colin Powell amerikai külügyminiszter az izraelieket és a palesztinokat. Az európai és közel-keleti útra indult külügyminiszter békét sürgető szavait ugyanakkor újabb erőszakos cselekmények árnyékolták be.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy az izraeliek és a palesztinok félretegyék az ellenségeskedéseket, és elkezdjenek dolgozni annak a béketervnek a megvalósításán, amelyet külföldi közvetítők vázoltak fel. Powell, aki csütörtökön érkezett Madridba európai és közel-keleti útjának kezdetén, hozzátette: ma már mindkét oldal rendelkezik a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy továbblépjenek. A külügyminiszter minderről azt követően beszélt, hogy tárgyalt spanyol kollégájával.

A BBC jelentése szerint Powell elmondta, még soha nem volt jobb alkalom arra, hogy a békefolyamat meginduljon. A külügyminiszter szerint ugyanis Szaddám Huszein bukásával dinamikusabbá válhat a közel-keleti térség. A béketerv megvalósulásának - amelynek alapján 2005-re létrejöhet az önálló palesztin állam - egyik legfontosabb eleme, hogy a palesztinok felszámolják saját militáns csoportjaikat. A másik lényeges követelmény, hogy Izrael megszüntesse a palesztinokra vonatkozó korlátozásokat.

Colin Powell nyilatkozatát ugyanakkor beárnyékolja az, hogy csütörtökön ismét erőszakos cselekmények történtek a térségben - jegyzi meg a BBC. Egy izraeli rajtaütés során tizenkét palesztin meghalt múlt éjjel a Gázai övezetben, szerdán pedig egy öngyilkos merénylő ölt meg három izraelit Tel Avivban. Az izraeli akció célpontja a Hamasz egyik vezetőjének háza volt. A támadás során azonban három Hamasz-tag mellett - palesztin források szerint - meghalt három gyermek is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK