Heves földrengés Törökországban

A Richter-skála szerinti 6,4-es erejű földrengés rázta meg csütörtök hajnalban a kelet-törökország Bingöl tartomány hegyvidékes térségét. Ellentmondásos adatok láttak napvilágot a halálos áldozatok számáról. Zeki Erzegen török közmunka- és lakásügyi miniszter közlése szerint legkevesebb 150 személy vesztette életét és több százan sebesültek meg. Az ankarai magyar nagykövet szerint szinte biztos, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának.

Zeki Erzegen török közmunka- és lakásügyi miniszter közlése szerint legkevesebb 150 személy vesztette életét a kelet-törökországi Bingöl tartományban, ahol csütörtök hajnalban a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű földrengés pusztított. Más információk ennél kevesebb halálos áldozatról számolnak be, de mindenki azt állítja az áldozatok száma emelkedni fog. A természeti katasztrófában legkevesebb háromszázan sebesültek meg.

A heves földmozgás 17 másodpercig tartott és 22 utórezgés követte, köztük a legnagyobb 3,8-as erősségű volt. Egy szemtanú Cimenli városkából arról számolt be, hogy a földmozgás mindent letarolt. Egyetlen ház sem maradt állva a településen. A természeti csapás miatt megszakadtak a telefonvonalak, megszűnt az áramszolgáltatás, és úgy tűnik, hogy mobiltelefonnal sem érintkezésbe lépni térségben lévőkkel.

A mentőalakulatok a hadsereg támogatásával hatalmas erők bevetésével kezdték meg a mentést. A sebesülteket folyamatosan szállítják a kórházakba.

Zerki Ergezen arról is beszámolt, hogy egy kisváros 4 emeletes kollégiuma összedőlt maga alá temetve 135 tanulót. A BBC úgy értesült, hogy közel 60 diákot már sikerült kimenteni a romok alól, de még így is rengetegen rekedtek a törmelékek alatt.

Szalay Zsolt, a Magyar köztársaság ankarai nagykövete az MTI-t tájékoztatta arról, hogy a nagykövetség közvetlenül az iraki háború kezdete előtt végzett felmérést arról, hogy magyar állampolgárok hol tartózkodnak Törökországban. A felmérés alapján megállapították, hogy a térségben, amely Ankarától mintegy ezer kilométerre fekszik, nem tartózkodtak magyar állampolgárságú lakosok. Mindennek alapján a nagykövetség szinte bizonyosnak tartja, hogy a csütörtök hajnali földrengésnek nem volt magyarországi áldozata.     
   
A nagykövet elmondta, hogy még a délelőtti órákban a földrengés sújtotta városba repül Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a kormány több minisztere. A kormányfő televíziós nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az ország minden erejét a földrengés okozta károk felszámolásának és az áldozatok családjai megsegítésének szenteli.
   
Az ottani vöröskereszt, a Vörös Félhold, 13 ezer takarót, 3 ezer sátrat és egy tábori konyhát küldött a térségbe, ahol a hadsereg, illetve a polgári védelem egységei közreműködnek a károk helyreállításában.

Törökországban - földrajzi elhelyezkedése miatt - gyakran pusztítanak földrengések. 1999-ben több mint 17000 halálos áldozatot követelt két földrengés azt ország észak-nyugati részében. Bingölben 1971-ben 900-an vesztették életüket földrengés következtében.