Földrengés Törökországban: Gyermekek a romok alatt

Huszonöt diák meghalt, amikor a hajnali földrengés során összedőlt egy iskolai kollégium Törökországban. Több mint hetven gyermeket sikerült már kimenteni a romok alól, közel száz diák azonban még az összedőlt épület alatt van. A Törökországban történt újabb földrengés áldozatainak számáról nincs pontos adat: a híradások csak annyiban egyeznek, hogy a halottak száma meghaladja a százat.

Az eddigi adatok szerint közel 100 ember vesztette életét Törökországban, amikor heves - a Richter-skála szerinti 6,4-es erejű - földrengés történt csütörtökön helyi idő szerint hajnali három órakor - jelentette a BBC. Zeki Erzegen török közmunka- és lakásügyi miniszter ugyanakkor korábban arról számolt be, hogy legkevesebb 150 személy vesztette életét és több százan sebesültek meg.

A rengés epicentruma Bingöl városa közelében volt. Egy Bingölhöz közeli településen összedőlt egy iskolai kollégium, maga alá temetve az alvó diákokat. A kétségbeesett szülők az iskolához siettek, hogy hírt kapjanak a romok alá szorult gyermekeikről. A BBC jelentése szerint eddig 72 gyermeket tudtak kimenteni az összedőlt épületből, 100 diák azonban továbbra is a romok alatt van. 25 gyermeken nem tudtak segíteni, ők életüket vesztették az épület összedőlése során.

Már a mentés közben felmerültek olyan vádak, hogy a kilencvenes évek végén felhúzott iskolát nem az előírásoknak megfelelően építették. A török miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Szalay Zsolt, a Magyar Köztársaság ankarai nagykövete az MTI-t tájékoztatta arról, hogy a nagykövetség közvetlenül az iraki háború kezdete előtt végzett felmérést arról, hogy magyar állampolgárok hol tartózkodnak Törökországban. A felmérés alapján megállapították, hogy a térségben, amely Ankarától mintegy ezer kilométerre fekszik, nem tartózkodtak magyar állampolgárságú lakosok. Mindennek alapján a nagykövetség szinte bizonyosnak tartja, hogy a csütörtök hajnali földrengésnek nem volt magyarországi áldozata.

A heves földmozgás 17 másodpercig tartott és 22 utórezgés követte, köztük a legnagyobb 3,8-as erősségű volt. Egy szemtanú Cimenli városkából arról számolt be, hogy a földmozgás mindent letarolt. Egyetlen ház sem maradt állva a településen. A természeti csapás miatt megszakadtak a telefonvonalak, megszűnt az áramszolgáltatás, és úgy tűnik, hogy mobiltelefonnal sem érintkezésbe lépni térségben lévőkkel.

Törökországban - földrajzi elhelyezkedése miatt - gyakran pusztítanak földrengések. 1999-ben több mint 17000 halálos áldozatot követelt két földrengés azt ország észak-nyugati részében. Bingölben 1971-ben 900-an vesztették életüket földrengés következtében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK