Fegyveres összecsapás Gázában

Hat palesztint - köztük egy kétéves kisgyermeket - lőttek agyon izraeli katonák csütörtök hajnalban, miután behatoltak Gáza város keleti részébe. A tűzpárbajban 15 palesztin és 8 izraeli katona is megsérült. Egy Hamász-aktivista házát lerombolták. 

Legalább tíz izraeli harckocsi és harcjármű tüzérség illetve helikopterek támogatása mellett hatolt be a Palesztin Hatóság fennhatósága alá tartozó területre csütörtök hajnalban. Szemtanúk szerint a katonák tűzpárbajt vívtak palesztin fegyveresekkel.
   
Az áldozatok közül egy kétéves gyermeket a fején ért a halálos lövés, egy másik, 17 éves palesztin fiatalt pedig a nyakán találtak el. Az összetűzésben legalább 15 palesztin megsebesült, közülük kettő súlyosan. Az izraeli katonák egy házat leromboltak. A gázai tűzpárbajban nyolc izraeli katona is megsebesült, köztük négyen súlyosan - tette hozzá egy izraeli katonai szóvivő.
   
Az AFP összesítése szerint a csütörtök hajnali incidenssel 3198-ra növekedett a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelés (intifáda) halálos áldozatainak száma. Többségük - összesen 2411 személy - palesztin volt, de 729 izraeli is életét vesztette az erőszakos cselekményekben.
   
Izraeli katonák csütörtökre virradó éjszaka behatoltak a gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahba is: a katonák automata fegyverekből tüzet nyitottak, de senki nem sebesítettek meg. Nyolc házat azonban leromboltak, másik tizenötöt pedig megrongáltak.
   
Az újabb izraeli behatolások néhány órával azután történtek, hogy szerdán hivatalosan ismertették Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel a közel-keleti rendezésen dolgozó négy hatalom, a "kvartett" által az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott útitervet. Ez egyebek között előirányozza, hogy 2005-re jöjjön létre egy palesztin állam, amely békében él majd Izraellel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK