Blair a káró ász a Greenpeace paklijában

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet elkészítette a paródiáját annak az amerikai listának, amely a Szaddám Huszein elnök rezsimjét kiszolgáló 55 legkeresettebb iraki vezető nevét tartalmazza. A keresett személyeket a francia kártya egy-egy lapjaival jelölik. A Greenpeace kártyáin a világ vezető nyolc vezetőjének arcképe és neve mellett az is szerepel, hogy országa hány darab nukleáris fegyverrel rendelkezik.

Forrás: ORIGO

A Greenpeace elkészítette a paródiáját annak az amerikai listának, amely a Szaddám Huszein elnök rezsimjét kiszolgáló 55 legkeresettebb iraki vezető nevét tartalmazza. A keresett személyeket a francia kártya egy-egy lapjaival jelölik. A Greenpeace kártyáin Tony Blair brit miniszterelnök a káró ász, Gorge W. Bush amerikai elnök a pikk ász, Vlagyimir Putyin orosz elnök a kör ász és Jacques Chirac francia elnök a treff ász. A 4 királyi lapon Pervez Musaraff pakisztáni elnök, Ariel Sharon izraeli miniszterelnök, Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök és Hu Csin-tao kínai elnök szerepel. A többi kártyán a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos információk találhatóak.

A szervezet vezetői elmondták a kártyákkal a nukleáris fegyverek veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet. A kártyák megjelenésükben egy átlagos francia kártyapaklihoz hasonlítanak. A Greenpeace összesen 600 csomag kártyát készíttetett el ezeket pedig a két hét múlva esedékes Genovai találkozó résztvevő kapják meg. A találkozó témája az Atomsorompó Egyezmény lesz.

"Senkitől, még az amerikai delegáció tagjaitól sem kaptunk negatív kritikát a kártyákkal kapcsolatban. Mindenkinek nagyon tetszett és kapkodtak érte" - nyilatkozta William Peden, a szervezet szóvivője. 

Az 1970-ban megkötött Atomsorompó Egyezmény a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szól. Ebben a szerződésben a nukleáris fegyverrel nem rendelkező országok azt vállalták, hogy nem fejlesztenek ki, nem vesznek át, és semmilyen más módon nem tesznek szert nukleáris fegyverre. Vállalták azt is, hogy ennek biztosítékaként nukleáris tevékenységüket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése alá helyezik. Erre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel biztosítéki egyezményt kötnek. Ezen megkötött egyezmények végrehajtásaként alakult ki az atomsorompó szerződés nemzetközi biztosítéki ellenőrzési rendszere, amely alapvetően a bejelentett nukleáris létesítmények és anyagok ellenőrzésére terjed ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK