Újraindítja nukleáris berendezéseit Phenjan

A phenjani külügyminisztérium szerint Észak-Korea újraindítja nukleáris létesítményeit. A bejelentés szerint a berendezéseket áramtermelésre akarják használni, ám szakértők szerint az eszközökből csupán elenyésző mennyiségű villanyenergia nyerhető.

Bejelentette Észak-Korea szerdán, hogy újraindítja, és normál szinten működteti atomberendezéseit. A hivatalos KCNA hírügynökség meg nem nevezett észak-koreai külügyminisztériumi szóvivőt idézett.

A bejelentés szerint "jelenleg" villanyáram termelésére kívánja használni a berendezéseket a kommunista ország - jelentette az MTI.

Az USA és az atomügyi szakértők szerint ezzel szemben úgy vélik, hogy a létesítményekben elenyésző mennyiségű áram állítható elő. A létesítmény az észak-koreai nukleáris program központja volt a '90-es években.

Washington és Phenjan között 2002 októbere óta van feszültség az észak-koreai nukleáris program miatt. Észak-Korea azóta bejelentette, hogy kilép az atomsorompó-egyezményből - írta a BBC.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség február 12-én tárgyal majd Észak-Koreáról. Az ülés után kérhetik az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy lépjen fel Phenjan ellen.

A BT elvileg szankciókat alkalmazhat Észak-Korea ellen, ám Phenjan már közölte, hogy ezt "hadüzenetnek" tekintené.

KAPCSOLÓDÓ CIKK