Szerbia és Montenegró: nem népszerű az új név

Nem népszerű polgárai körében a megszűnt Jugoszlávia új neve. A Szerbia és Montenegró névre keresztelt balkáni ország polgárai közül legtöbben a Vajdaságban, legkevesebben Koszovóban nosztalgiáznak az ország 1921 -ben kapott neve után.

Egy belgrádi közvélemény-kutató intézet felmérései szerint Szerbia polgárainak 71 százaléka fájlalja a Jugoszlávia név megszűnését, s csak közel negyede nem szánakozik emiatt. A válaszadók 57 százalékának nincs kedvére az új állam neve, s csak közel harmada nem idegenkedik tőle.

A közvélemény-kutatók azzal magyarázzák az új szerb-montenegrói államközösség neve iránti ellenszenvet, hogy a tömegtájékoztatásban nem kapott elegendő teret a névváltoztatás, s e nagy horderejű változást nem kísérte semmilyen propaganda. Az új név a fiatalok körében népszerűbb.

A Vajdaságban az állampolgárok majd 80 százaléka kesereg Jugoszlávia megszűnte miatt, ugyanakkor a tartománytól délre, Koszovóig elterülő országrészben a búslakodók aránya alig éri el a lakosság harminc százalékát.