Ma tárja az ENSZ elé bizonyítékait az USA

Colin Powell amerikai külügyminiszter 90 perces multimédiás előadást készül tartani szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A politikus audio- és videofelvételekkel, fényképekkel és titkosszolgálati jelentésekkel kívánja igazolni a Bush-kormányzat Irakkal kapcsolatos véleményét, mely szerint az arab ország megtévesztette az ENSZ fegyverzetellenőreit és tömegpusztító fegyvereket gyárt.

Ma tárja Irakkal kapcsolatos bizonyítékait az USA az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. A prezentációt tartó Colin Powell amerikei külügyminiszter audio- és videofelvételekkel, fényképekkel és titkosszolgálati jelentésekkel kívánja igazolni, hogy az arab ország megtévesztette az ENSZ fegyverzetellenőreit. Az előadás leginkább az iraki tömegpusztító fegyverekről fog szólni és csak kisebb mértékben említi a terrorista-kapcsolatokat és az iraki emberi jogi kérdéseket. A felvételeken állítólag irakiak lesznek hallhatóak, akik azt tárgyalják meg, miként rejtsék el a bizonyítékokat az ellenőrök elől, vagy épp a tudósokat arra oktatják, mit válaszoljanak az ellenőrök kérdéseire.

Powell előadását élőben közvetíti a televízió, és az érdeklődés az 1962-es kubai válság óta nem volt akkora, mint most. A közvetítés élvezhetőségéért külön kamera fogja venni az előadót és az előadást is. Powell beszéde alatt vezeték nélküli mikrofont fog viselni, így felállhat, sőt mozoghat is a teremben, ahol 12 külügyminiszter, a CIA igazgatója és Irak ENSZ nagykövete foglalnak majd helyet.

Amerikai részről George Tenet, a CIA vezetőjének személyes megjelenését az ülésen a bemutatni kívánt tények igazolásának tekintik. Powell beszéde után a tagországok képviselői 6-8 perces felszólalást tarthatnak. Kofi Annan ENSZ-főtitkár és a fegyverzet-ellenőrzésben résztevő Hans Blix, illetve Mohammed el-Baradei is ott lesznek az ülésen, de felszólalásukról nincs információ. Szíria, Guinea és Angola külügyminiszterei nem vesznek részt a találkozón.

KAPCSOLÓDÓ CIKK