Maradnak Bagdadban a magyar diplomaták

Az Irakban dolgozó magyar diplomatákat nem tervezi evakuálni a Külügyminisztérium. Elhagyják viszont az országot a lengyel diplomaták. Az USA felszólította állampolgárait, hogy hagyják el a térséget.

Nem tervezi jelenleg a Külügyminisztérium az iraki magyar nagykövetség létszámának csökkentését, de szükség esetén készen áll arra, hogy megtegye a kellő intézkedéseket - mondta a tárca helyettes szóvivője.

Kohári Lajos elmondta: jelenleg öten dolgoznak a bagdadi magyar nagykövetségen, más, hivatalosan Irakban tartózkodó magyar állampolgárról a Külügyminisztérium nem tud.

Az ENSZ égisze alatt négy magyar vámtiszt tevékenykedik az iraki határon. Biztonságukért a kiküldő szerv, tehát a világszervezet felel, mondta a helyettes szóvivő.

Az MTI információi szerint Irakban tartózkodik Földi László őrnagy is, aki részt vesz az ENSZ vegyi fegyvereket ellenőrző csoportjának munkájában.

Az USA felszólította állampolgárait, hogy hagyják el a Perzsa-öböl térségét. A The Washington Times arról számolt be, hogy Bagdadban csomagolnak a diplomaták, és sokan már távoztak is.

Konzultációra Irakból Jordániába, Ammánba utazott a Bagdadban dolgozó lengyel diplomaták egy része. Az amerikai érdekeket Irakban képviselő Krzysztof Bernacki lengyel diplomata Varsóba utazik hosszabb konzultációra.