Feszült a helyzet Dél-Szerbiában

Dél-Szerbiában feszült helyzet alakult ki, miután az elmúlt napban ismeretlen tettesek két merényletet hajtottak végre: az egyiket egy rendőrtiszt, a másikat a szerbiai titkosszolgálat egyik tagja ellen.

Ismeretlen tettesek kedd este kézigránátot dobtak egy rendőrtiszt házára a koszovói határnál fekvő Bujanovac melletti Levosoje faluban. A támadásban senkinek sem esett baja, csak anyagi kár keletkezett.

A második incidens Bujanovacon történt. A szerb kormány szerdai közleménye szerint a városban kedd este meggyilkolták a szerbiai titkosszolgálat - úgynevezett Biztonsági-Informatív Ügynökség (BIA) - egyik tagját, az albán nemzetiségű Fazliu Selvert. Az áldozatra egy üzletben tüzet nyitott két álarcos fegyveres. A BIA a rendelkezésére álló minden eszközt bevet, hogy kézre kerítse a tetteseket - áll a kormány közleményében.

Mivel az utóbbi támadás Bujanovac albánok lakta részében történt, a hatóságok azt feltételezik, hogy a két évvel ezelőtti dél-szerbiai konfliktus lezárása után feloszlatott, úgynevezett Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadserege (UCPMB) nevű szélsőséges szervezet egykori tagjai követték el a merényletet.

Nebojsa Covic, a belgrádi hatóságok által működtetett koszovói koordinációs központ elnöke brutális terrorcselekménynek minősítette a titkosrendőr elleni merényletet. Emlékeztetett arra, hogy a szélsőségesek megvetik azokat az albánokat, akik hűek Szerbiához.

Az említett gerillaszervezet 16 hónapon át harcolt a szerb biztonsági erők ellen a Presevo, Bujanovac és Medvedja által körülhatárolt, a koszovói határ mentén fekvő dél-szerbiai térségben, amelyet a gerillák Kelet-Koszovónak neveztek. A szélsőségesek azért harcoltak, hogy Koszovóhoz csatolják az említett területet. A dél-szerbiai válság 2001. május 21-én ért véget, miután a gerillaszervezet vezetője, Shefqet Musliu nyilatkozatot írt alá, amelyben vállalta, hogy az UCPMB leteszi a fegyvert és feloszlatja magát.