Csak külügyi szinten tárgyal az EU Irakról

 Valószínűleg mégis külügyminiszteri szintű lesz az a rendkívüli találkozó, amelyet az EU soros görög elnöksége tervez az iraki válság megvitatására a tagországok, a tagjelöltek és Irakkal határos országok részvételével - közölte szerdán a belga külügyminisztérium szóvivője.

Didier Seeuws tájékoztatása szerint a tanácskozást Brüsszelben tartanák meg február 14-e után, vagyis azt követően, hogy az ENSZ iraki fegyverzetellenőrei előterjesztették újabb jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A találkozó megtartásával most már gyakorlatilag minden érintett egyetért, csak az a kérdés maradt nyitva, milyen szinten rendezzék meg - mondta a szóvivő, aki szerint "a dolgok külügyminiszteri tanácskozás irányába haladnak".

A görög elnökség a múlt hét végén kezdett véleményfelmérő konzultációkat a rendkívüli találkozó összehívásának célszerűségéről, amely körül azóta széles körű egyetértés alakult ki a tagországok között. Kosztasz Szimitisz görög kormányfő egy rendkívüli csúcs összehívásának lehetőségét is felvetette, s uniós illetékesek legutóbbi tájékoztatásai szerint a többség ezt is támogatta volna. A belga külügyi szóvivő azonban most azt közölte, hogy a tagországok egy része mégis inkább külügyminiszteri találkozót részesítene előnyben.

Athén azután vette kezébe a diplomáciai kezdeményezést, hogy a múlt héten nyolc európai ország - öt EU-tagállam, három tagjelölt, köztük Magyarország - vezetői közös felhívásban álltak ki a válságban tanúsítandó transzatlanti szolidaritás mellett. Az elnökség rossz néven vette, hogy nem konzultáltak vele előzetesen a lépésről, amely álláspontja szerint nem segítette az egységes európai fellépést.

A tizenötök külügyminisztereinek a múlt hét elején sikerült ugyan közös álláspontot kialakítaniuk Irak lefegyverzésének ügyében, de erről hamar kiderült, hogy csak a vélemények legkisebb közös nevezőjét tükrözi. Fennmaradtak a nézeteltérések az olyan alapvető kérdésekben, mint az újabb ENSZ BT-határozat szükségessége, vagy a világszervezet felhatalmazása nélküli fegyveres beavatkozás eshetősége.

KAPCSOLÓDÓ CIKK