A britek szerint még sincs kapcsolat Irak és az al-Kaida között

A brit katonai hírszerzés szerdán kiszivárogtatott titkos jelentése szerint jelenleg nincs kapcsolat az al-Kaida terrorhálózat és az iraki rendszer között. A brit miniszterelnök hivatala néhány nappal ezelőtt ennek ellenkezőjét állította. A brit külügyminiszter igyekezett kisebbíteni a belső feljegyzés jelentőségét, mondván: a hangsúly azon van, hogy Irak változatlanul megsérti a leszerelési határozatokat.

A szigorúan titkosított, három hete kelt hivatalos hírszerzési dokumentum szerint, amelybe a BBC nyert betekintést, korábban volt kapcsolat az Oszama bin Laden nevével fémjelzett szervezet és Bagdad között, de ez bizalomhiány és ideológiai ütközések miatt megszakadt. A Tony Blair kormányfőnek is megküldött jelentés szerint bin Laden vallásellenes, "hitehagyott rezsimnek" tartja Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét.

A BBC-nek brit hírszerzési források elmondták: növekvő nemtetszéssel figyelik, ahogy a politika használja tevékenységüket az Irak elleni háború előkészítéséhez. A rádió katonapolitikai tudósítója, akinek a titkos jelentést kiadták, azt mondta: nem kizárt, hogy ez a szinte példátlan kiszivárogtatás a politikusoknak szánt "figyelmeztető lövés" a hírszerzés részéről. A jelentés éppen fél nappal azután került napvilágra, hogy az egyik brit kereskedelmi tévé sugározta egy veterán munkáspárti brit politikus, Tony Benn bagdadi beszélgetését Szaddám Huszeinnel. Az iraki elnök az interjúban határozottan cáfolta Bagdad kapcsolatát az al-Kaidával, mondván: ha lennének ilyen kapcsolatok, Irak "azokat nem szégyellné beismerni". 

A brit miniszterelnök hivatala alig néhány napja jelentette be: a brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy Oszama bin Laden terrorcsoportjának tagjai az iraki kormány védelmét élvezik. Bizonyos fokú kapcsolatra néhány nappal korábban a parlamentben Blair is utalt, jóllehet sokkal kevésbé egyértelműen. George Bush ameikai elnök is arról beszélt néhány nappal ezelőtt, hogy hírszerzési források szerint Szaddám Huszein terroristákat támogat és oltalmaz, köztük az al-Kaida terrorhálózat tagjait, valamint a spanyol miniszterelnök, Jose Aznar is azt mondta, hogy az iraki elnök és az al-Kaida kapcsolata "nem a fantázia szüleménye.

Jack Straw brit külügyminiszter a kiszivárogtatott hírszerzési jelentésre reagálva a BBC rádiónak szerdán azt mondta: a kormány továbbra is olyan hírszerzési adatokat kap, amelyek szerint az iraki rendszer által teremtett "megengedő környezet" lehetővé teszi az al-Kaida jelenlétét Irakban. Utalt arra, hogy Blair kormányfő is azt mondta nemrégiben a londoni alsóházban: arra nincsenek egyértelmű adatok, hogy az al-Kaida milyen mélységű kapcsolatokat ápol Irakkal, de az biztosnak tűnik, hogy a 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelősnek tartott csoport "bizonyos irakiakkal" kapcsolatban áll. Straw szerint egyébként is a hangsúly azon van, hogy Irak folyamatosan megsérti a tömegpusztító fegyverek leszerelését előíró ENSZ-határozatokat. 

Huszein az előző este sugárzott interjúban ezt is tagadta, kijelentve, hogy Irakban nincsenek tömegpusztító fegyverek. A brit külügyminiszter azonban a szerda The Times által közölt cikkében is ilyen fegyverek birtoklásával vádolta Irakot. Jack Straw szerint egyre világosabb, hogy Szaddám Huszein soha nem fogja önként feladni e fegyvereit, és emiatt a békés megoldás esélye "elenyészőben van".

KAPCSOLÓDÓ CIKK