Az EU újabb kemény üzenete Iraknak

Az EU soros görög elnöksége a tizenötök nevében felszólította Irakot, hogy haladéktalanul és teljes mértékben tegyen eleget a tömegpusztító fegyverei leszerelésével kapcsolatos ENSZ-határozatokban foglalt kötelezettségeinek.

Az EU miniszteri tanácsának szerdai tájékoztatása szerint az erről szóló állásfoglalást az előző napon juttatták el egyidejűleg Irak athéni, brüsszeli és New York-i nagykövetségére. A határozott hangvételű felhívásban az EU mély aggodalmának ad hangot a válság miatt, és figyelmeztet arra, hogy fogy a rendelkezésre álló idő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1441. számú határozatában még egy "utolsó lehetőséget" adott Iraknak arra, hogy békés úton leszerelje tömegpusztító fegyvereit. Ha Irak nem ragadja meg ezt a lehetőséget, vállalnia kell a felelősséget ennek valamennyi következményéért. Iraknak teljes mértékben fel kell számolnia tömegpusztító fegyvereit. Mi ezt békés úton akarjuk elérni, de ennek egyetlen módja az, ha Irak teljes mértékben, feltételek nélkül és haladéktalanul teljesíti a Biztonsági Tanács valamennyi erre vonatkozó határozatát, különösen az 1441-es számút - áll a tizenötök nyilatkozatában.

Az EU teljes támogatásáról biztosította az ENSZ-fegyverzetellenőrök Hans Blix és Mohamed el-Baradei vezette csoportját, és felszólította az iraki hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássanak az ellenőrök rendelkezésére minden olyan további információt, amelyek a nemzetközi közösség által felvetett kérdésekkel kapcsolatosak. Ebbe a körbe tartoznak azok a kérdések is, amelyeket maguk az ellenőrök vetettek fel a BT-nek január 27-én előterjesztett jelentésükben.

Brüsszeli tájékoztatás szerint az elnökség diplomáciai lépéséhez a 13 tagjelölt ország is csatlakozott.