Sugármentesítették a pristinai magyar tábort

Kicserélték a talajt a magyar békefenntartók koszovói táborában, ahol korábban az egészségügyi határértéket messze meghaladó sugárzást mértek. A katonákat kivizsgálták, eddig nem találtak fertőzésre utaló jeleket.

Nemrégiben kérték fel a magyar békefenntartó kontingens tagjait, hogy mérjék meg az újra indított pristinai hőerőmű károsanyag-kibocsátását, ekkor fedezték fel a földhalmot, amely a sugárzó anyagot tartalmazta. Ez a hely a tábor egy félreeső részén, a lakóházaktól távol található. A honvédelmi minisztert másfél hete értesítették a mérés eredményéről, Juhász Ferenc azonnali intézkedéseket rendelt el. Kicserélték a talajt, és ott később már nem is mértek sugárzást - írja a Népszabadság. Szűrővizsgálatnak vetették alá a katonákat is, eddig nem találtak fertőzésre utaló jeleket. Pristinában az őr- és biztosító zászlóalj 324 fős, az állomány cseréje éppen ma kezdődik. A miniszter a helyszínre utazik, és tájékozódik a sugárzásról is.

Jugoszlávia bombázása után élénk vita folyt arról, hogy az amerikaiak által páncélosok ellen használt szegényített urániummagvas lövedékek okozhatnak-e sugárfertőzést, a magyar táborban nem volt rendszeres ellenőrzés. A mostani mérés eredményét feltehetően számításba veszik majd abban a perben, amit egy Koszovóban korábban szolgálatot teljesítő katona özvegye indított azt állítva, hogy rákos megbetegedésben elhunyt férjének halála összefüggésben áll a feltételezett sugárártalommal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK