Az ENSZ főtitkára szerint több idő kell a fegyverellenőröknek

Több időt kérhet az alapos vizsgálatra az iraki fegyverzetellenőrök vezetője. Hans Blix január 27-én terjeszti be jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A tagállamok többsége támogatja az ellenőrök mandátumának meghosszabbítását, és ezt kéri az ENSZ főtitkára is. Az USA kész háborút indítani, ám - az előjelek szerint - kész pár hét haladékot adni Bagdadnak.

Beterjesztik iraki vizsgálódásukról szóló jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsának a fegyverzetellenőrök. A beszámoló tartalmától, fogadtatásától és értelmezésétől függ, jóváhagyja-e a nemzetközi közösség az Irak elleni háborút. A várakozások szerint a jelentés alapján az az álláspont kerekedhet felül, hogy az ellenőrök mandátumát meg kell hosszabbítani, mert további vizsgálódás szükséges.

Előzetes értesülések szerint Hans Blix, a fegyverzetellenőrök (UNMOVIC) vezetője bejelenti, hogy még nem találtak bizonyítékot az iraki tömegpusztító fegyverek létére és gyártására. Ugyanakkor várhatóan bírálja is az iraki vezetést Blix, amiért nem működtek együtt a fegyverzetellenőrökkel. Az ENSZ főtitkára is a fegyverellenőrök mandátumának meghosszabbítása mellett érvelt. Kofi Annan a Biztonsági Tanács döntő fontosságú ülése előtt nyilatkozott.

Az együttműködés megtagadása az USA és Nagy-Britannia szerint elégséges ok a háborúra, a BT más tagjai azonban úgy vélik, lehetőséget kell adni a fegyverzetellenőröknek, hogy folytassák a vizsgálódást - jelentette a BBC.

Blix korábban jelezte, hiányosságok vannak abban a 12 ezer oldalas, az iraki fegyverkezési programról szóló dokumentum-csomagban, amit Irak december 7-én adott át az ENSZ-nek. Bagdad akadályozta a tudósok meghallgatását is, és ódzkodott attól, hogy az U-2-es felderítőgépek az ország egész területe felett átrepülhessenek - jelentette az MTI.

Beterjeszti beszámolóját a BT elé Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója is. Előrejelzések szerint el-Baradei kevesebb bírálattal illeti majd Bagdadot.

Korábban azt mondta, Irak nem urándúsítás céljából vásárolt alumínium hengereket. A NAÜ főigazgatója valószínűleg felvet megválaszolatlan kérdéseket, ám várhatóan megerősíti: több időre van szükség, hogy megbizonyosodhassanak arról, Irak nem indította újra nukleáris fegyverkezési programját.

Előző
Következő