Éles hangú vita a Fidesz és az EU között

A Fidesz visszautasítja az EU bővítési biztosának Orbán Viktorral kapcsolatos bírálatát. Jean-Christophe Filori korábban közölte: az elmúlt négy évben már hozzászoktak Orbán rendkívül élénk stílusához, így a kedvezménytörvény körül kialakult vitában sem lepődtek meg a volt miniszterelnök kemény hozzászólásán. "Úgy tűnik, hogy a nemzetközi diplomáciában merőben szokatlan stílust kívánnak meghonosítani egyes brüsszeli hivatalnokok" - áll a Fidesz közleményében.

Az Európai Bizottság változatlanul azon az állásponton van, hogy a kedvezménytörvény végrehajtásának a szomszédos országok egyetértésével kell történnie - jelentette ki Günter Verheugen bővítési biztos szóvivője, aki Orbán Viktor volt kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, amely szerint egy olyan kontinensen, ahol az államok függetlensége, egymás tiszteletben tartása a vezérlő elv, nem lehet olyan levelet írni, mint amilyent a biztos küldött Medgyessy Péter miniszterelnöknek a kedvezménytörvény új szövegtervezetéről. "Az utóbbi négy évben volt időnk arra, hogy hozzászokjunk Orbán úr rendkívül élénk stílusához" - mondta Jean-Christophe Filori, hozzáfűzve, hogy a kijelentések tartalmát semmilyen formában nem kívánja kommentálni. 

A volt kormányfő a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorának vasárnap este sugárzott adásában kijelentette: "Ha valaki azt gondolja, hogy leveleket írogathat Brüsszelből nekünk, és elmondhatja, egyébként mindenfajta felhatalmazást nélkülözve, hogy szerinte egyes magyar törvényeket hogyan kell módosítani, akkor rendkívüli mértékben téved, mert ezt a magyar nép többet már nem nyeli le". Mint mondta, ezt lenyeltük több mint 40 évig Moszkvától, de Brüsszeltől nem fogjuk elfogadni.

Filori mindössze arra kívánt emlékeztetni, hogy mindez semmit nem változtat a bizottságnak azon az álláspontján, amely szerint a törvényt a szomszédos országokkal egyetértésben, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács ajánlásaival összhangban kell végrehajtani. Ugyanezt tartalmazza a bővítési biztos Medgyessy Péterhez intézett levele is - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a kérdésről konzultációk folynak az EU és magyar illetékesek között.

"Úgy tűnik, hogy a nemzetközi diplomáciában merőben szokatlan stílust kívánnak meghonosítani egyes brüsszeli hivatalnokok" - kommentálja a szóvivő nyilatkozatát a Fidesz közleménye. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke által jegyzett hétfői közleményben a képviselőcsoport arra reagál, hogy a bővítési biztos szóvivője egy kérdés kapcsán úgy fogalmazott: "az utóbbi négy évben volt időnk arra, hogy hozzászokjunk Orbán úr rendkívül élénk stílusához".

Mint írják, mind az európai, mind az uniós politikai kommunikációban elfogadhatatlan azonban, ahogy egy független ország volt miniszterelnökének stílusát Jean-Christoph Filori minősítette. "Elfogadhatatlan már csak azért is, mivel a szóvivő Orbán Viktor kijelentéseinek tartalmi részét egyáltalán nem kívánta kommentálni, vagyis azzal érdemben vitatkozni nem tud - áll a közleményében.