Powell: Vannak bizonyítékaink Irak ellen

Az amerikai vezetés a hónap végéig nyilvánosságra hozza az Irak elleni bizonyítékait, amelyekkel bizonyítani tudják, hogy Szaddám nem működik együtt az ENSZ fegyverzetellenőreivel - nyilatkozta Colin Powell amerikai külügyminiszter a müncheni Süddeutschen Zeitungnak.

A Süddeutsche hétvégi kiadásában olvasható Powell nyilatkozata, miszerint az USA január 27-e után nyilvánosságra hozza az Irak elleni bizonyítékait. Január 27-én adják le jelentésüket az ENSZ fegyverzetellenőrei az Irakban fellelhető tömegpusztító fegyverekről.

A külügyminiszter szerint nem kizárt, hogy a Biztonsági Tanács a jelentés kiértékelése után, meghosszabbítja a fegyverzetellenőrök mandátumát, és két hét után újabb jelentést kér Blix csapatától.

Powell ismételten azzal vádolja Szaddám Huszeint, hogy tömegpusztító fegyvereket rejteget. Irak eddig még nem számolt el az Öböl-háborúból megmaradt tömegpusztító fegyverei megsemmisítésével.

Az amerikai vezetés szerint, ha Irak továbbra sem működik együtt, nincs szükség újabb ENSZ határozatra egy esetleges Irak elleni támadáshoz.