A második körben sincs meg Havel utódja

A második forduló is sikertelen volt a cseh elnökválasztáson, így továbbra sem tudni ki lesz Václav Havel államfő utódja. Az utolsó, harmadik fordulóban szintén Petr Pithart szenátusi elnökre és Václav Klaus korábbi kormányfőre szavazhatnak a parlament két házának képviselői. Az alsó- és felsőház vezetői a sikertelen második kör után összeültek, hogy eldöntsék, mikor tartsák meg a harmadik fordulót.

Sikertelen volt a cseh államfőválasztás második - szerda délután tartott - fordulója is, mert sem Petr Pithart (a kormányon lévő Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt jelöltje), sem Václav Klaus (az ellenzékben lévő Polgári Demokratikus Párt jelöltje) nem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazattöbbséget a parlament két kamarájában.

A sikerhez egy jelöltnek a parlament mindkét kamarájában meg kellett volna szereznie a leadott szavazatok egyszerű többségét. Klaus a képviselőházban 77, a szenátusban 32, Pithart a képviselőházban 46, a szenátusban pedig 43 szavazatot kapott. A képviselőházban tehát Klaus, míg a szenátusban Pithart győzött. Így mindketten továbbjutottak a harmadik, s egyben utolsó, fordulóba.

A harmadik fordulóban már együtt szavaznak a képviselők és a szenátorok, s a győzelemhez egy jelöltnek a leadott szavazatok egyszerű többségét kell megszereznie. Amennyiben a harmadik forduló sem hoz eredményt, a választást a jelölő procedúrával együtt meg kell ismételni.

A második forduló hivatalos eredményének kihirdetése után összeültek a két kamara elnökei, a pártelnökök, illetve a frakciók vezetői, hogy eldöntsék a harmadik forduló időpontját. Erről ugyanis nincs előzetes megállapodás. A törvény a két forduló között akár kéthetes szünetet is lehetővé tesz.

A második fordulóban már nem vett részt az a két jelölt, akik már a szintén szerdán tartott első körben kiestek. A kormányzó szociáldemokraták jelöltjét, Ladislav Bures korábbi igazságügy-minisztert, illetve a kommunisták által indított Miroslav Krizenecky egykori katonai ügyészt a legtöbben már eleve esélytelennek tartották.

Az első fordulóban a képviselőház és a szenátus külön-külön szavazott. A győzelemhez egy jelöltnek a 200 tagú képviselőház, valamint a 81 tagú szenátus összes tagjai szavazatainak a többségét (101, illetve 41 szavazat) kellett volna megszereznie, ami most senkinek sem sikerült. Klaus a képviselőházban 92, Pithart a szenátusban 35 szavazattal lett az első.

Havel nem vonul vissza a közélettől

Václav Havel leköszönő cseh államfő a parlament két házának együttes ülésének kezdetekor rendkívül fontos eseménynek minősítette az elnökválasztást, s reményét fejezte ki, hogy már a szerdai választás sikeres lesz. "Tízéves elnöki munkám értékelése nem az én feladatom. Voltak sikerek, voltak kudarcok is, de lelkiismeretem szerint mindig a legjobbakat akartam az országnak" - mondta a február elején távozó 66 éves politikus.

Havel közölte, nem kíván teljesen kivonulni a közéletből, és nem fogja elutasítani a különböző felkéréséket, de főleg az első időben "igen tartózkodó" kíván lenni. Az államfő felszólalása után az elnökjelöltek kapnak lehetőséget arra, hogy kifejtsék elképzeléseiket.

A választáson négy jelölt indult. Az induló között volt Václav Klaus korábbi kormányfő, akit az ellenzéki Polgári Demokrata Párt jelölt, és Petr Pithart, a szenátus jelenlegi elnöke, akit a kormánykoalícióban is részt vevő kereszténydemokraták indítottak. Eleve kevésbé tartották esélyesnek a szintén kormányzó szociáldemokraták jelöltjét, Ladislav Bures korábbi igazságügy-minisztert, illetve a kommunisták által indított Miroslav Krizenecky egykori katonai ügyészt. Utóbbiak nem is jutottak be a második körbe.

Az előzetes hírekben már megjelent, sokan arra számítanak Csehországban, hogy a választás olyan hosszú ideig elhúzódik, hogy miután Havel február elején távozik, egy ideig még üres marad az elnöki iroda.

Zeman is beszállhat még a választásba

A kormányzó szociáldemokraták korábbi vezetője, Milos Zeman nem kívánt indulni a választáson, azt azonban jelezte, ha az első szavazás nem hozna eredményt, akkor az újabb választás alkalmával már ringbe szállna. A BBC által megszólaltatott cseh szakértők szerint Zeman arra számít, hogy mivel elsőre szinte biztos, hogy nem fognak tudni elnököt választani, ezért a második fordulóban már jóval nagyobb eséllyel indulhat a posztért. Ahogy az egyik cseh újságíró a BBC-nek megfogalmazta: "Zeman sokkal erősebb pozícióban lesz akkor, a második körben ugyanis már egyfajta megmentőként fog megjelenni."

Vita van arról, hogy a jelenlegi elnök, Václav Havel lemondásával mennyire fog megváltozni a cseh politikai élet és az ország nemzetközi megítélése. Az államfő korábbi tanácsadója, Jiri Pehe szerint Havel távozásával az ország imázsa is megváltozik majd. A Pravo című napilap politikai egyik újságírója szerint azonban Havel ugyan valóban sokat tett az országért, de nincs értelme amiatt panaszkodni, hogy feláll az elnöki székből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK