Egymilliárd euró a spanyolországi olajfolt eltüntetése

Legalább egymilliárd eurójába kerül a spanyol kormánynak a spanyol partoknál levő olajszennyeződés feltisztítása. A Prestige nevű tankhajó novemberben süllyedt el, azóta több ezer tonna olaj folyt a tengerbe Spanyolországnál.

Az előzetes becslések szerint egymilliárd euróba kerül a spanyol partok közelében elsüllyedt tankerből kifolyt olaj feltakarítása. Ugyanakkor a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro, egy parlamenti bizottság előtt azt mondta, hogy nem szabnak határt a természeti környezet helyreállítási költségeinek. Montoro az Európai Bizottság elnökénél uniós segélyekért is folyamodott. 500 millióba kerül a tenger, 350 millióba a partvidék megtisztítása, 75 millió euró egy helyi nemzeti park helyzreállítása és további 75 millió egyéb munkálatok költsége lesz.

A Prestige olajtanker, amely 77 ezer tonna üzemanyagot szállított, november 19-én tört ketté és süllyedt el, több száz kilométeres olajfoltot hagyva a spanyol és francia partok mentén. A spanyol kormány adócsökkentést és külön támagatásokat ígért azoknak, akiket érint az olajszennyeződés. A munka nagy részét önkéntesek és katonák végzik. A katasztrófa halászati üzemek bezárásával fenyeget és szakértők szerint a spanyolországi turizmust is visszavetheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK