Izrael: betonkeverővel a terroristák ellen

Szokatlan módon, betonnal töltötte fel, s így tette lakhatatlanná az izraeli hadsereg két tavalyi terrorakció palesztin elkövetőinek házát szerdán Kelet-Jeruzsálemben.

A többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben az izraeli rendőrök cementet szállító kamionokkal jelentek meg, és ázsiai vendégmunkások közreműködésével nedves cementtel töltötték tele azokat az épületeket, ahol a jeruzsálemi Héber Egyetem, illetve egy népszerű jeruzsálemi kávéház ellen tavaly elkövetett véres merényletek három végrehajtójának otthonai voltak. A cementtel megtöltött épületek két-két egymással szemben lévő falába - pontosan ott, ahol az érintett Hamász-tagok lakásai voltak - nyílásokat fúrtak, és a nyílásokba mellmagasságban hatalmas fémgerendákat helyeztek el, az acélcsöveket keresztülvezetve így az épületen.

Izraeli illetékesek elmondása szerint az otthonokat - az eddig követett gyakorlattal ellentétben - azért nem rombolták le, mert nem családi házakról, hanem többlakásos épületekről van szó. A lakásokon keresztülfúrt acélrudak megakadályozzák, hogy a merénylők otthonaiba a jövőben bárkinek kedve legyen újra beköltözni, a többi lakás azonban így sértetlen maradt.

A két merénylet kapcsán börtönbüntetésre ítélt negyedik Hamász-tag házát felrobbantotta, majd buldózerekkel elhordta az izraeli hadsereg. A merénylők házainak és lakásainak lerombolása, illetve lakhatatlanná tétele azt a célt szolgálja, hogy másokat elrettentsen az Izrael elleni akcióktól. Ez volt az első eset, hogy az izraeli hadsereg Kelet-Jeruzsálemben is ehhez a módszerhez folyamodott.

A Reuters szerint ez az első eset, hogy a lakásrombolás gyakorlatát izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező és így izraeli állampolgárság felvételére bármikor jogosult kelet-jeruzsálemi lakosokkal szemben alkalmazták.