Csehország arculata is megváltozik Havel távozásával

A február 3-án távozó cseh államfő ellenzéki vezetőként és köztársasági elnökként is meghatározó szerepet játszott Csehszlovákia, majd Csehország politikai életében. A drámaíró-politikust ugyan több bírálat is érte elnöki pályafutása során, távozásával azonban többek szerint Csehország imázsa is változni fog.

Az úgynevezett bársonyos forradalmat követő Csehszlovákia - majd Csehország - első szabadon választott államfője 1936-ban született vagyonos család gyermekeként. A kommunizmus alatt a család mindenét elvesztette, a fiatal Havelnek azonban azzal is szembe kellett néznie, hogy "burzsoá" gyökerei miatt nem engedték neki, hogy középiskolában tanuljon tovább. Így tanulmányait esti iskolában folytatta, miközben nappal egy vegyi laboratóriumban dolgozott technikusként. Hiába végezte el a középiskolát, később - szintén családi háttere miatt - nem engedélyezték, hogy bölcsészkaron folytassa egyetemi tanulmányait, így műszaki egyetemre iratkozott be, ahol két évet töltött.

Drámaíró és ellenzéki vezéralak

Később - a hatvanas években - színházaknál kezdett el dolgozni, és ekkor mutatták be első színdarabjait is. Ekkor már aktívan részt vett a cseh közéletben, az 1968-as prágai tavasz idején pedig már egyértelmű kritikát fogalmazott meg a fennálló rendszerről. A szovjet bevonulás után így nem meglepő módon kiszorították a nyilvánosságból. Az ebben az időszakban készült darabjait csak otthonában tudták színre vinni, ugyanis egy színház sem akadt, amely előadta volna őket.

A rendszerrel szembeni bírálatok megfogalmazásával továbbra sem hagyott fel, így a későbbi köztársasági elnököt három alkalommal is bebörtönözték. Összesen öt évet töltött börtönökben. Havelt azonban ezzel sem tudták megtörni: 1977-ben egyik alapítója és szóvivője volt a Charta 77 nevű demokratikus változásokat szorgalmazó kezdeményezésnek. Ő volt az is, aki 1989-ben élére állt az ellenzéki szervezetek egyesítését szolgáló Polgári Fórumnak, és ezzel a rendszerváltozás egyik kulcsfigurájává vált.

Rollerrel közlekedő államfő

Első alkalommal 1989-ben választották meg köztársasági elnöknek, mandátuma azonban csak a parlamenti választás megtartásáig szólt. Az új szabadon választott törvényhozás azonban 1990 júliusában újabb két évre bizalmat szavazott neki. Elnökként találkozott szinte minden fontosabb nyugati állam vezetőivel, és így sokat tett az ország nemzetközi kapcsolatrendszerének megerősödéséért.

A sajtó ugyanakkor azt is feljegyezte róla, hogy miután beköltözött az elnöki hivatalba, ő és munkatársai rollerekkel közlekedtek a folyósokon. Erről utóbb azt állította, hogy gyakorlati okok miatt használták a rollereket, ugyanis az épületen belül sokszor a telefonok sem működtek, a folyosók pedig túl hosszúak voltak ahhoz, hogy gyalog közlekedjenek.

1992-ben, mikor a Csehszlovákia kettészakadt, Havel lemondott az elnöki posztról, és hónapokra visszavonult a politikai élettől. 1993 januárjában azonban már újra őt választották meg - igaz, akkor már csak Csehország - elnökévé.

Népszerűség, kritika és betegség

Havelt államfői pályafutása során sokan vádolták azzal, hogy túlságosan is beavatkozik a belpolitikai eseményekbe. Václav Klaus korábbi kormányfő és közte például legendásan rossz viszony alakult ki. Egyesek szerint ugyanis Havel egyik bíráló beszéde is hozzájárult ahhoz, hogy Klaus megbukott és távozni kényszerült a hatalomból.

Sokan politikai akciónak tartották azt is, amikor Havel kiállt azon újságírók mellett, akik tiltakoztak a közszolgálati televízió élére - állításuk szerint politikai hátszéllel - kinevezett elnök ellen.

Havel elnökségének utolsó éveit a politikai viták mellett egészségügyi problémái is beárnyékolták. Az egykori láncdohányosnak egy daganatos betegség miatt eltávolították tüdeje egy részét. Az elnöknek azonban az 1996-ban végrehajtott műtét után is meg kellett küzdenie hurutos, tüdőgyulladásos betegségekkel és bélproblémáival.

A hosszú ideig a népszerűségi listák élén szereplő Havelt ugyan számos bírálat érte pályafutása során, de a BBC-nek nyilatkozó cseh elemzők és újságírók szerint távozásával nemcsak az elnöki székben, hanem Csehország imázsában, nemzetközi megítélésében is változás fog történni.