Az USA támaszpontot szeretne Szerbiában

Az Egyesült Államok állítólag 99 évre bérbe venne néhány jugoszláviai katonai támaszpontot és létesítményt, amelyek segítségével jobban tudná ellenőrizni a Közel-Keletet és a kaukázusi, illetve Kaszpi-tengeri térséget.

A belgrádi tömegtájékoztatás idézi az RFI francia rádiót, amely jól értesült brüsszeli forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az Egyesült Államok az amerikai KFOR-egységek által használt koszovói Bondsteel támaszpontra, a dél-szerbiai hegyvidéki üdülőterepen, a Kopaonikon található radarállomásra, a sjenicai katonai repülőtérre és a pesteri fennsíkon található katonai létesítményekre tart igényt.

Washington állítólag felajánlotta Belgrádnak, hogy 99 évre bérbe veszi az említett létesítményeket, és - a Pentagon, illetve a katonai vezetés javaslatára - szorgalmazza, hogy a jugoszláv és az amerikai hadsereg kössön erről katonai megállapodást.

Brüsszeli források szerint az Egyesült Államoknak azért lenne szüksége az említett katonai létesítményekre, hogy jobban tudja ellenőrizni a háborgó Közel-Keletet és a kaukázusi, illetve Kaszpi-tengeri térséget. Az amerikai kezdeményezés kapcsolatba hozható azzal is, hogy egyes amerikai és európai kőolajipari vállalatok olaj- és gázvezetéket kívánnak építeni, amely a Kaszpi-tenger medencéjéből Bulgárián, Macedónián, Albánián, Koszovón és Dél-Szerbián át szállítana nyersanyagot Nyugat-Európába.

Noha Washington csökkenteni kívánja katonai és rendőri jelenlétét a Balkánon, jól kiképzett egységekkel és korszerű hadfelszereléssel továbbra is jelen lenne a térségben. Elsősorban kémműholdas hírszerzésre és logisztikai feladatok ellátására kiképezett egységek maradnának ott.

Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter nem kívánt nyilatkozni a francia rádióállomás értesüléséről.