Új államfőt választanak Havel helyett a csehek

Valószínűleg nem sikerül az első körben államfőt választania a cseh törvényhozás alsó- és felsőházának szerdán. A választáson négyen indulnak, közülük a volt miniszterelnök Václav Klaus és a szenátus elnöke Petr Pithart esélyes. Ha most nem tudnak elnököt választani, két héten belül újabb választási fordulót rendeznek.

Szerdán köztársasági elnököt választ a cseh képviselőház és a szenátus. A BBC által megkérdezett cseh szakértők szerint azonban nagy valószínűséggel nem lesz sikeres a választás, mivel egyik párt sem rendelkezik abszolút többséggel a törvényhozásban. Így egy későbbi időpontban, legkésőbb két hét múlva kell majd megismételni a választást. Az lesz az elnök, aki megszerzi a jelenlévő képviselők és szenátorok voksainak abszolút többségét.

Szerdán négyen indulnak. Szakértők szerint a volt kormányfő, a jobboldali Václav Klaus és a szenátus elnöke, a kereszténydemokrata Petr Pithart esélyes. Rajtuk kívül a kommunista Miroslav Krizenecky és a kormányzó szociáldemokraták kevésbé ismert embere, Jaroslav Bures indul még.

Amennyiben senki sem kapja meg a szükséges számú szavazatokat, egy újabb időpontban, legkésőbb tizennégy nap múlva meg kell ismételni a voksolást. Összesen három fordulót lehet tartani, ha még a harmadikon sem tudnak államfőt választani,új választásokat kell kiírni.

Bár a szerdai fordulóban az előző miniszterelnök, a szociáldemokarta Milos Zeman nem indul, már most bejelentette: a második körben már megmérettetné magát. Így egy esetleges megismételt választáson a fő esélyessé léphetne elő Zeman.

A jelenlegi elnök, Václav Havel február 3-ig marad hivatalában. A cseh alkotmány értelmében ugyanis mindenki legfeljebb két alkalommal lehet elnök, Havel pedig tíz éve tölti be a tisztséget. Korábban, 1989-től pedig három évig Csehszlovákia államfője is volt, a föderáció felbomlásáig. Amennyiben a cseh törvényhozásban nem tudnak megegyezni a politikusok az új államfőről, előfordulhat az is, hogy néhány hétig nem lesz köztársasági elnöke az országnak.