Moszkvai túszdráma: nő a pereskedő túlélők száma

Előzetes meghallgatásokat tartott csütörtökön a moszkvai tverszki kerületi bíróság a tavaly október 23. és 26. közötti moszkvai túszdráma áldozatai által indított kártérítési perekről. Az ügyvédek arra számítanak, hogy jogerős ítélet talán 3 év múlva várható az ügyben.

Eddig 49 túsz indított pert a moszkvai önkormányzat ellen, az egykori túszok és a halálos áldozatok hozzátartozói közül. A felperesek összesen több mint 48 millió dollárt követelnek. A Dubrovka színházat felszabadító ostrom után hivatalosan 129 túsz vesztette életét, döntő többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt. A túlélők száma meghaladja a 650-et, többen még mindig kórházi ápolásra, vagy utókezelésre szorulnak a gázmérgezés miatti egészségkárosodások miatt. A moszkvai önkormányzat már előre bejelentette: nem tud fizetni.

A felpereseket képviselő egyik ügyvéd, Igor Trunov úgy nyilatkozott, hogy több videofelvételt mutatnak be a bíróságon, amely a csecsen terroristák által megszállt színházban készült a túszdráma napjaiban. Mivel a túlnyomórészt a sajtó által készített felvételek között olyanok is lehetnek, amelyek államtitkot képeznek, elképzelhető, hogy a kártérítési perek zárt ajtók mögött zajlanak majd. Trunov elmondta azt is, hogy napról napra nő azoknak a száma, akik újabb kereseteket nyújtanak be a volt túszok és a hozzátartozók közül.

A város és az orosz kormány egyébként fizetett már - a keresetekben megjelölt összegeknél jóval szerényebb - kártérítést a túszoknak és az áldozatok hozzátartozóinak: az előbbiek fejenként 50 ezer, utóbbiak 100 ezer rubelt (1 rubel kb. 8 forint) kaptak. A túszdráma során elveszett értéktárgyakért 10 ezer rubelig vállalt felelősséget a város, Moszkva fizette a temetési költségeket, és a volt túszok térítésmentesen részesülnek utókezelésben Oroszország szanatóriumaiban és üdülőiben.

Az ügyvédek arra számítanak, hogy jogerős ítélet talán 3 év múlva várható az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK