Újabb próbálkozás a Prestige réseinek eltömítésére

A Nautilus tengeralattjáró újra lemerült a még novemberben elsüllyedt Prestige tartályhajó roncsaihoz, hogy személyzete megpróbálja eltömíteni a hajó törzsén keletkezett réseket - közölték kedden madridi források.

A kettétört hajó a spanyolországi Galicia partjaitól 270 kilométerre, 3500 méter mélységben fekszik a tengerfenéken. Tartályaiban még 50 ezer tonna olaj található, s mivel a katasztrófa idején majdnem két tucat repedés keletkezett a törzsön, továbbra is szennyezi környezetét, olajat engedve a tengerbe. A hétfői merülésig a 20 repedésből hatot sikerült többé-kevésbé lezárni.

A katasztrófa Galicia mellett két másik spanyol tartományban, Asturiában és Cantabriában is súlyos környezeti pusztításokat okozott, mindkét helyen olajfoltok jelentek meg a strandokon, s az olajszennyezés már a francia partvidéket is elérte.

A dpa hírügynökség jelentése szerint immár Portugáliát is fenyegeti a Prestige-ből kiömlő olaj. A lisszaboni rádió kedden arról számolt be, hogy első ízben a tengeri baleset óta megdermedt olajdarabok vetődtek partra Esposende kikötőváros térségében, mintegy négy kilométer hosszú partszakaszon. Esposende északra fekszik Portótól, az ország második legnagyobb városától.