Tikopia lakói élnek

Csodás módon senkit sem ölt meg a pusztító ciklon Tikopián. Egy héttel a sziget összes épületét elpusztító katasztrófa után, vasárnap hajnalban megérkezett az első hajó a szigetre. A Salamon-szigetekhez tartozó területet a vihar mostanáig teljesen elvágta a külvilágtól.

"Azt hittük, hogy halottak százai hevernek majd a szigeten. Ehelyett emberek tömege rohant felénk" - nyilatkozta a BBC-nek egy ausztrál újságíró, aki tagja volt a szigetet elsők között felkereső mentőcsoportnak.

Forrás: MTI
A homokos partszakasz nem létezett a ciklon előtt

Vasárnap először köthetett ki hajó Tikopia szigetén azóta, hogy múlt szombaton a brutálisan erős Zoé ciklon végigsöpört a szigeten. Minden összeköttetés megszűnt azóta a 3-4 ezer szigetlakóval. Légifelvételek alapján csak annyit lehetett mostanáig tudni, hogy a vihar lerombolt minden épületet a szigeten, az összes fát gyökerestül kicsavarta a földből, és a sziget környéki lagúnákat homokkal töltötte fel. Ekkora pusztítás láttán mindenki attól tartott, hogy százak halhattak meg a viharban. Az első mentőhajóval érkezők azonban nem hogy halottakat, de még komolyabb sebesülteket sem találtak. A szigetlakók barlangokban vészelték át a katasztrófát.

A korábbi fényképek akkora pusztításról tanúskodtak, hogy többen a Hirosimára ledobott atombomba rombolásához hasonlították a Zoé ciklon erejét. A sziget mintegy 1000 kilométerre van a Salamon-szigetek központi szigeteitől, ezért a vihar után csak nyolc nappal, vasárnap érkezett meg az első hajó Tikopiára. Repülővel nem mert senki sem leszállni a szigeten, mert minden épített létesítményt tönkretett a vihar, így nincs alkalmas leszállóhely sehol. A szigetlakók korábban rádión keresztül tartották a kapcsolatot a külvilággal, de a vihar óta minden kapcsolat megszakadt a több ezer tikopiaival. Először pénteken érkezett hír Tikopia-szigetről. Akkor egy új-zélandi újságíró helikopterrel szállt le egy rövid idre, és már akkor nagy meglepetésnek számított, hogy egyálatán élő emberekkel találkozott.

Forrás: MTI
A fák a földön fekszenek, a megrongált házak tetejéig áll a szél hordaléka

A vasárnap hajnalban megérkezett első ausztrál segélyhajó legénysége azt jelentette, hogy nem számoltak be nekik halálos áldozatokról azok a szigetlakók, akikkel eddig találkoztak. A szigeten több falu is volt, de egyetlen ház sem maradt épen. Ennek ellenére még veszélyes sérüléseket sem szenvedett senki, a hatalmas felszereléssel érkezett orvosoknak csak könnyebb sérülteket kellett ellátniuk. A helyiek elmondták, hogy hagyományaik szerint a sziget barlangjaiban vészelték át a ciklont. A hatalmas szél 10 méteres hullámokat szabadított a szigetre, a tengervíz elárasztotta a lerombolt településeket. A szél 300km/óra erőséggel dühöngött.

A közeli jóval kisebb kisebb Anuta szigetről továbbra sincs semmilyen hír, a mentőhajó várhatóan vasárnap délután kiköt ezen a szigeten is. Az új-zélandi kormány segély-flottája hétfőn érkezik a térségbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK