Az oroszokhoz fordult Szöul az atomválság miatt

Vasárnap dél-koreai diplomaták Moszkvában tárgyaltak, hogy segítséget kérjenek az Észak-Korea és az USA között kialakult feszült helyzet megoldásához. Az USA nem szállít olajat a nélkülöző kommunista országnak, Észak-Korea pedig nem állítja le atomprogramját, amíg nem garantálja biztonságát Amerika.

Dél-koreai diplomaták az orosz vezetéshez fordultak, hogy győzzék meg az északiakat és az amerikaiakat, hogy egyezzenek meg a hónapok óta húzódó nukleáris válság lezárásában. Az USA és Észak-Korea még 1994-ben egyezett meg, hogy ha az északiak bezárják az atombomba előállítására is alkalmas nukleáris reaktoraikat, akkor az USA olajat szállít a nyomorgó kommunista ország energia-szükségletének kielégítésére. A közelmúltban azonban Észak-Korea újra kinyitotta reaktorait, és kiutasította az országból a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelőit. Az USA leállította az olajszállításokat, mert nem bízik abban, hogy az északiak áramhoz és nem bombához akarnak hozzájutni. Az északiak csak akkor lennének hajlandóak tárgyalni, ha az USA megnemtámadási szerződést kötne velük. Az ötvenes évek közepén befejeződött koreai háborút nem követte békekötés, hivatalosan most is csak fegyverszünet van érvényben az egykor harcoló felek között. Az USA viszont addig nem alkudozik, amíg az északiak le nem állítják atomprogramjukat.

Szombaton a déli diplomatáknak nem sikerült engedékenységre késztetni az amerikaiakat. Az oroszok a mostani válságban az északiakkal megértőbbek, mint az USA-val, az orosz külügyi vezetés szerint az amerikaiak elhamarkodottan állították le az olajszállításokat. Egyelőre nem tudni, hogy mit sikerült elérniük a tárgyalóknak Moszkvában, de az egyeztetések hamarosan már a koreai félszigeten folytatódnak, amerikai részvétellel, írja a CNN.   

KAPCSOLÓDÓ CIKK