Megnemtámadási szerződést kötne Észak-Korea

Az USA és Észak-Korea között kialakult feszültség rendezését a kommunista ország megnemtámadási szerződés kötésével képzeli el. Az újraindított észak-koreai nukleáris program miatt kialakult válság megoldásában Oroszország aktív szerepet vállalna.

Rendkívül súlyosnak és kiszámíthatatlannak nevezte az Egyesült Államokkal kialakult feszültséget szombaton Észak-Korea, miközben Washingtont tette felelőssé a Phenjan újraindított nukleáris programja miatt mind élesebbé váló vitáért. A nyilatkozat ezúttal is önvédelmi lépésnek nevezte a plutónium előállítására alkalmas jongjbjoni atomreaktor újraindításával kapcsolatos terveket, megerősítve, hogy a phenjani vezetés kész tárgyalni az Egyesült Államokkal és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Az állásfoglalás utalt arra is, hogy a válság megoldása Észak-Korea szerint meg nem támadási szerződés kötésével képzelhető el.

A jelek szerint aktívabb szerepet vállal a válság rendezésében Oroszország is. A Moszkvában zajló magas szintű orosz-dél-koreai konzultációkkal egy időben Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes szombaton tárgyalásokat sürgetett az Egyesült Államok és Észak-Korea között. "A KNDK nukleáris programja körül kialakult vitát csakis nyugodt és konstruktív módon lehet rendezni" - hangoztatta az orosz politikus, kifejtve, hogy a feszültség élezése, a fenyegetések és a szankciók nem vezetnek eredményre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK