Húszezer brit katona utazik Irak térségébe

Brit lapinformációk szerint az Irak elleni lehetséges háborúra készülő amerikai csapatokhoz több mint húszezer brit katona csatlakozik. Ezt valószínűleg a jövő héten jelentik be Nagy-Britanniában.

A BBC úgy tudja, hogy az Irak elleni lehetséges háborúra készülő amerikai csapatokhoz brit katonák ezrei csatlakoznak. A hírügynökség információi szerint Nagy-Britannia ezt a jövő héten készül hivatalosan bejelenteni. A The Daily Telegreph azt közölte, hogy London a tervek szerint húszezer katonát, és további hétezer tartalékost küld az öbölbe. A helyszínen már körülbelül hatvanezer amerikai katona állomásozik, és még több van úton.

Nemrég még békepárti nyilatkozatokat lehetett hallani Irak ügyében. Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan néhány napja úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs alapja egy Irak elleni háborúnak. Annan szerint az iraki rezsim együttműködik a fegyverzetellenőrökkel, és nem lehet szó fegyveres beavatkozásról addig, amíg a jelentést el nem küldik a biztonsági tanácsnak. George Bush amerikai elnök az év utolsó napján azt mondta, hogy még nem döntöttek az Irak elleni háborúról. "Remélem, hogy ezt az iraki helyzetet békésen tudjuk megoldani" - mondta újságíróknak.

Az ENSZ főtitkára január 27-re várja az első jelentést az iraki fegyverzet ellenőrzéséről. Február szakértők szerint fontos hónap lehet, akár a háború is megindulhat Irak ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét azonban éppen akkor veszi át Németország, amivel erősödhet a háborút ellenző ország befolyása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK