A Clonaid szerint újabb klónozott bébi született

Újabb klónbébi világrajöttéről számolt be szombaton a kanadai Clonaid cég elnöke, aki néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy megszületett a világ első klónozott, vagyis ivartalan szaporítással nemzett babája. A klónozásról egyik alkalommal sem szolgált bizonyítékkal. Ezúttal állítólag egy holland leszbikus párnak született kislánya egy meg nem nevezett európai országban.

Megszületett a második klónozott bébi - jelentette be szombaton Brigitte Boisselier, a Clonaid cég elnöke, a raeliánus szekta tagja. A hírről a France Presse hírügynökség számolt be. Boisselier szerint egy holland leszbikus pár kislányáról van szó, aki egy észak-európai országban jött világra. Az elnöknő a szülők jogaira hivatkozva nem kívánta megnevezni az országot, és bizonyítékokat sem mutatott be a klónozásra.

Elmondta, hogy a kislány péntekről szombatra virradó éjjel született, 2,7 kilogrammal, vagyis valamivel kisebb, mint az állítólagos első klónbébi, a december 26-án született Eve. A klónozást szorgalmazó, Québec székhelyű raeliánus szekta néhány napja jelentette be a világ első klónozott gyermekének állítólagos megszületését egy amerikai házaspárnál, de az Egyesült Államokon kívül. Független forrásból eddig sem Eve, sem az állítólagos újabb klónbébi világra jöttét nem erősítették meg.

Egy amerikai bíróság január 22-ére beidézte meghallgatásra Eve szüleit, a klónozást állítólag végrehajtó kanadai Clonaid cég vezetőjét, Brigitte Boisselier francia biokémikust és a raeliánus szekta vezetőjét, "Raelt", azaz Claude Vorilhon francia exújságírót - írja az MTI. Egyelőre nem bűnvádi eljárás keretében, noha később, mint már jelezték Washingtonban, ilyenre is sor kerülhet, ha bebizonyosodik, hogy valóban klónozás történt, és hogy a művelet valamely elemét az Egyesült Államok területén hajtották végre.

Egyelőre egy floridai ügyvéd beadványáról lesz szó a bíróságon, aki az állítólag klónozott gyermek gyámság alá helyezését, a szülők gondviselői jogának megvonását javasolja. Egyrészt azzal indokolja indítványát, hogy genetikai veszélyek leselkednek a gyermekre, ezért állandó orvosi megfigyelést igényel. Másfelől azzal, hogy a világ első klónozott gyermekét "orvosi visszaélések szenvedő alanyává és kereskedelmi haszonszerzés eszközévé tehetik" - jelentette az AFP.

Bart Overvliet, a szekta hollandiai elnöke ellenzi, hogy a bírósági procedúrához szükséges DNS-vizsgálatot végezzenek a világ első klónozott gyermekén. Ehhez a szülők beleegyezésére volna szükség, és a kislány különben is még nagyon kicsi - mondta Overvliet szombaton Hollandiában, miután bejelentették az állítólagos második klónbébi születését. Overvliet hozzátette, hogy ő sem tudja, melyik országban jött világra a második kislány.

KAPCSOLÓDÓ CIKK