Erősödő német befolyás Irak ügyében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökségét februárban átvevő Németországnak megnőhet a szerepe, ami azért fontos, mert ellenzik Irak megtámadását. Schröder kancellár már korábban kijelentette, hogy nem támogatják sem katonailag, sem anyagilag az Irak elleni háborút.

Az Irak megtámadását ellenző Németországnak megnőhet a szerepe, miután átveszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) soros elnökségét. Szakértők szerint a február fontos hónap lehet, akár a háború is megindulhat a közel-keleti ország ellen, ha Irak nem tesz eleget az amerikai követeléseknek, és nem semmisíti meg tömegpusztító fegyvereit. Szaddám Huszein továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nincsenek ilyen fegyverei.

Gerhard Schröder német kancellár korábban meglehetősen feldühítette George Bush amerikai elnököt, amikor kijelentette: Németország nem támogatja az Irak elleni háborút sem anyagilag, sem katonailag. Schröder az újévet köszöntő beszédében már igyekezett tompítani országa tiltakozását, amikor úgy fogalmazott: "Mi, németek saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy a diktátorokat néha csak erőszakkal lehet megállítani."

A Biztonsági Tanács 15 tagja közül az öt állandó tag (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország és Kína) vétójoggal rendelkezik egy-egy határozatot illetően. Ha bármelyikük nem ért egyet az Irak megtámadását támogató határozattal, akkor nem tudják azt elfogadni. Németország, bár nem állandó tag, de most lép be a 10 nem állandó tag közé és februárban épp a soros elnöki tisztséget is betölti.. Így fontos szerepet játszhat abban, hogy az ENSZ hogyan reagál az iraki fegyverellenőrzés eredményeire. A változó összetételű BT-hez idén csatlakozik Spanyolország, Pakisztán, Angola és Chile is. A háborút támogató határozat elfogadásához szükség lesz a tagállamok többségének támogatására, köztük Pakisztán és Szíria beleegyezésére is.

A BBC-nek Németország londoni nagykövete úgy nyilatkozott, hogy Berlin nem fogja kihasználni pozícióját, hogy az iraki háborút ellenzők élére álljon. Thomas Matussek szerint Németország arra fog törekedni, hogy a teljes békét és stabilitást hozó megoldás szülessen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK