Nem volt terrormentes a szilveszter

Európában és az Egyesült Államokban nyugodtan zajlottak az óévet búcsúztató ünnepségek; mindenhol a korábbinál több rendőr vigyázta az utcán szilveszterezők biztonságát. Az ünnep azonban nem múlt el terrortámadás nélkül: a Fülöp-szigeteken kilencen haltak meg, miután valaki repeszgránátot dobott egy petárdaárusra.

New Yorkban, mint az előző esztendőkben, ezúttal is a Times Square volt az ünneplés központja. Félmillióan köszöntötték az újévet, és noha a hatóságokhoz nem érkezett jelzés készülő terrorista cselekményről, a teret övező házak tetején mesterlövészek árgus szemekkel figyelték a környéket. A város fölött elrepülő gépek 600 méternél nem ereszkedhettek alacsonyabbra.

Londonban kétezer lovas, illetve gyalogos rendőr ügyelt arra, hogy a brit főváros lakosai önfeledten ünnepelhessenek. A jelentések szerint azonban a londoni szilveszter nem sikeredett a legvidámabbra, a hatóságok ráadásul - építési munkák miatt - lezárták a Trafalgar Square sétáló övezetét is, amely pedig a londoni szilveszteri ünnepség hagyományos területe. Így az emberek a szokásosnál jóval kisebb számban a Big Ben és más nevezetességek környékén kószáltak.

Berlinben, dacolva a mínusz 8 fokos hideggel, mintegy 700 ezer ember csodálta meg a Brandenburgi kapunál rendezett éjféli tűzijátékot, majd a nyári Love Parade-hoz hasonló bolondos menetet. A berlinieket és a német fővárosban szilveszterező turistákat hat alkalmi színpadon fellépő neves pop-együttesek is szórakoztatták.

Bécsben a berlini szilveszterhez hasonlóan harsány vidámság fogadta az újévet: 650 ezer ember járt a belvárosban kiépített Szilveszteri Ösvényen, ahol ugyancsak hat színpadon a countrytól a klasszikusig terjedő zenei kínálattal és szilveszteri emléktárgyak tömegével várták a vendégeket.

Párizsban a szokásoknak megfelelően a Champs Elysées volt az ünnepség központja. Mintegy 450 ezer ember vetette be magát a párizsi éjszakába, rendfenntartók őrizetében.

Rómában a Vatikán, a repülőterek és az izraeli nagykövetség épülete kapott szigorú rendőri biztosítást. A pápa szokásának megfelelően csendes imával búcsúztatta az óévet.

A Fülöp-szigeteki Tacurong városában kedden este repeszgránátot dobtak egy petárdaárus bódéjába az óévet búcsúztató tömegben. A robbanássorozat 9 embert megölt, 32-t megsebesített. A merénylet mérlege még súlyosbodhat, mert sok sebesült válságos állapotban van. A támadást eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.