EU: Görögország átvette az elnökséget

Athén a következő fél évben igyekszik tartani az Európai Unió bővítési menetrendjét, fel akarja lendíteni az európai közös szociális és bevándorlási politikát, miközben felkészül az Irak elleni esetleges támadás következményeinek a kezelésére is - szögezte le szerdán Athénban Tasszosz Janicisz, a görög külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős társminisztere abból az alkalomból, hogy hat hónapra Görögország vette át Dániától az Európai Unió soros elnökének a tisztét.

A bővítéssel kapcsolatban Görögország legnagyobb feladata az európai tanács április 16-i ülésének a megszervezése lesz. Ezen a találkozón írják alá hivatalosan a csatlakozási szerződéseket, és Athén az esemény jelentőségét kidomborítandó azzal növeli annak fényét, hogy az Akropolisz lábánál rendezi meg a aláírási ceremóniát - írja az AFP.

Az intézményi reformok területén Görögország a híd szerepét kívánja játszani a Valéry Giscard d'Estaing volt francia államfő vezette Konvenció és a Kormányközi Konferencia között. Reményei szerint ez a munka az EU júniusban Szalonikiben esedékes csúcsértekezletén megkezdődik - jelezte a görög "euróminiszter". Földrajzi helyzetéből adódóan Görögország szorgalmazza a Balkán és az európai szervezet közötti együttműködési szálak erősítését, és erőteljesen felkarolja Románia és Bulgária 2007-re tervezett csatlakozásának az ügyét - szögezte le Janicisz, és megerősítette azt is, hogy Athén elnöki mandátuma idején nagy hangsúlyt fektet Törökország beléptetési folyamatának a felgyorsítására.

Athén ezzel is elő kívánja segíteni, hogy a két ország ellenséges viszonyának több évtizedes fejezete lezáruljon - mutatott rá. A görög elnökség ideje egy átmeneti korszak kellős közepére esik, és ezeknek a hónapoknak az integrációs munkáját megnehezítheti az Irak fölött Damoklész kardjaként lógó katonai támadás eshetősége. Athén ezzel kapcsolatban már korábban azt ígérte, hogy igyekszik minden tőle telhetőt bevetve közös EU-álláspontot kialakítani a probléma kezelésére, de tisztában van azzal: meglehetően nehezen lehet majd a tizenötök véleményét közös nevezőre hozni.

Kosztasz Szimitisz kormánya a társadalmi-gazdasági szféra terén "az európai szociális politika" előmozdítójaként kíván fellépni, különösen a kis és közepes vállalkozások javára. A bevándorlási kérdések kezelésével kapcsolatban Athén véleménye az, hogy az EU-nak szüksége van a külső munkáskezekre, de fokozni kell az illegális bevándorlók hada elleni küzdelmet - hangoztatta Janicisz miniszter.