Bush békét akar Észak-Koreával

Békésen rendezné az Egyesült Államok és Észak-Korea legújabb konfliktusát az amerikai elnök. Kedden a kommunista ország még azt közölte, hogy az Egyesült Államok megelőző atomcsapással fenyegette meg az országot, amiért Észak-Korea újraindította nukleáris programjait.

Egyik újévi fogadalmam az, hogy a konfliktusok békés megoldásán dolgozom majd - mondta texasi farmján George Bush amerikai elnök a BBC tudósítása szerint. Dél-Korea már tett is diplomáciai lépéseket: az ország külügyminiszter-helyettese Kínában, Észak-Korea hagyományos szövetségesével tárgyal az erőszak alkalmazásának elkerülése érdekében.

Kedden Észak-Korea moszkvai nagykövete azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok megelőző atomcsapással fenyegette meg az országot, amiért az bejelentette: újraindítja nukleáris programjait. Az atomerőművekre a diplomata szerint azért van szükség, mert az Egyesült Államok nem szállít olajat az ázsiai országnak. Korábban Amerika azért függesztette fel a szállítmányokat, mert Észak-Korea elismerte: titokban atomfegyvert fejleszt.