Békepárti nyilatkozatok újévkor Irak ügyében

Az ENSZ főtitkára szerint jelenleg nincs alapja egy Irak elleni fegyveres akciónak, és George Bush amerikai elnök is azt mondta, hogy nem döntöttek a háború megindításáról. Az ellenőrök közben egyre kilátástalanabbnak látják a harcot az irakiakkal szemben, akik mindig megelőzik őket. Titkos jelentések nélkül nem nennek semmire, ám ilyet még nem kaptak az USA-tól sem.

Jelenleg nincs alapja egy Irak elleni háborúnak - nyilatkozta Kofi Annan, az ENSZ főtitkára kedden az izraeli rádiónak. Annan szerint az iraki rezsim együttműködik a fegyverzetellenőrökkel és nem lehet szó fegyveres beavatkozásról addig, amíg a jelentést el nem küldik a biztonsági tanácsnak.

George Bush amerikai elnök szintén az év utolsó napján azt mondta, hogy még nem döntöttek az Irak elleni háborúról. "Remélem, hogy ezt az iraki helyzetet békésen tudjuk megoldani" - mondta újságíróknak texasi birtokán. Bush arról is beszélt, hogy az USA nem biztos abban, hogy Iraknak vannak nukleáris fegyverei, vagy csak programot indított ilyenek kifejlesztésére.

Korábban egy amerikai lapnak név nélkül nyilatkozó fegyverzetellenőr azt mondta, hogy semmilyen titkos anyagra nem bukkantak Irakban. Sőt az Egyesült Államoktól sem kaptak semmilyen olyan hírszerzési dokumentumot, ami segítene a tömegpusztító fegyverek felkutatásában.

Irak pedig konzultációra Bagdadba hívta Hans Blixet, a fegyverzetellenőrök vezetőjét.

Az ENSZ főtitkára január 27-re várja az első jelentést az iraki fegyverzet ellenőrzéséről, de az ott dolgozó ellenőrök szerint addigra nem sok eredményre lehet számítani. Az USA egyre szívósabban követeli az eredményeket, miközben az iraki kormány mindig egy lépéssel az ellenőrök előtt jár.

A név nélkül nyilatkozó ENSZ-ellenőr azt mondta, hogy az irakiaknak gyorsabb kocsijaik és jobb rádióik vannak, így mindig értesíteni tudják azt az üzemet vagy intézetet, ahová készülnek. "Úgy kell viselkednünk, akárcsak a kémeknek" - panaszkodott az ellenőr. Papíron közölnek egymással információkat, nehogy meghallják, mit terveznek, állandóan körbe-körbe furikáznak, hogy valódi úti céljukat minél tovább titokban tartsák.

A szakértő szerint hiába van joguk a nap minden órájában belépni az iraki létesítményekbe, titkosszolgálati jelenések nélkül nem mennek semmibe. Olyan ez, mintha egy sötét szobában keresnénk egy fekete macskát, ami lehet, hogy nincs is ott - fogalmazott.

A BBC beszámolója szerint az ellenőrök meggyőződése, hogy Irak valószínűleg már tényleg felszámolta tömegpusztító fegyvereit, de ott vannak azok a tudósok, akik bármikor újraindíthatják a programot. Ők viszont nem valószínű, hogy vállalnák a kihallgatást külföldön. A szakértő szerint, ha egy valamelyikük jelezné, hogy hajlandó külföldön tanúskodni, az nem csak a saját, hanem az egész családja életét veszélyeztetné.