Észak-Korea kitessékelte az atomellenőröket

Helyi idő szerint kedd délelőtt megérkezett Phenjanból Pekingbe az Észak-Koreából kiutasított két atomlétesítmény-ellenőr.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két szakértője - az AP amerikai hírügynökség tudomása szerint egy libanoni férfi és egy kínai nő - egyenesen a szervezet bécsi székhelyére utazik. Ezért a kínai főváros repülőterén nem nyilatkoztak az őket megrohamozó újságíróknak az észak-koreai helyzetről.

Észak-Korea pénteken határozott úgy, hogy távozásra szólítja fel a NAÜ-szakértőket, akik addig a kommunista ország bezárt nukleáris létesítményeit és atomprogramját ellenőrizték.

Phenjan Mohamed el-Baradeinek, a NAÜ főigazgatójának írt levelében azzal indokolta a kiutasítást, hogy "mivel nukleáris létesítményeink zárlatát feloldjuk, a NAÜ-ellenőrök küldetése, akik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok 1994-es keretegyezménye értelmében tartózkodtak Jongbjonban, természetesen véget ér. E helyzetben, amikor az ellenőrök itt-tartózkodásának már nincs indoka, kormányunk úgy határozott, hogy elküldi őket."

Phenjan a napokban közölte: újra üzembe helyezi azt a nukleáris laboratóriumát, amelynek öt megawattos, grafitfékezésű reaktora nyugati vélekedés szerint - katonai célokra felhasználható plutónium előállítására is képes. Phenjan a reaktor újraindítását áramhiánnyal indokolta.