Náci aktákat nyit meg a Vatikán

Megnyitják azt az archívumot, amely a Vatikán és a náci Németország kapcsolatát dokumentálja. Az iratok csak a speciális engedéllyel rendelkező kutatók számára válnak hozzáférhetővé. Vatikáni vezetők bíznak benne, hogy a dokumentumok megnyitásával megszűnnek az egyház szerepével kapcsolatos spekulációk.

A Vatikán februrár 15-én megnyitja azokat az archív iratokat, amelyek a náci Németországgal való kapcsolatát dokumentálják - jelentette a BBC. Az archívum csak a külön engedéllyel rendelkező kutatók számára válik nyilvánossá.

Vatikáni tisztviselők bíznak abban, hogy ezzel a lépéssel megszűnnek azok a spekulációk, amelyek a katolikus egyháznak a holokauszt idején betöltött vitatott szerepéről szólnak. XII. Pius pápát - aki 1939-től 1958-ig állt az egyház élén - hosszú ideje vádolják azzal, hogy szemet hunyt a zsidók koncetrációs táborba hurcolása fölött.

Katolikus és zsidó szakértők, akik a Vatikán és a náci Németország kapcsolatát vizsgálták, 2001-ben felfüggesztették kutatásaikat, ezzel tiltakozva az ellen, hogy az egyház visszatartja a dokumentumok nagy részét. Zsidó szervezetek ebben az időben arra is felszólították a Vatikánt, hogy halassza el XII. Pius pápa boldoggá avatását.

A Vatikán elismeri, hogy az 1931 és 1934 között keletkezett iratok nagy része eltűnt vagy megsemmisült Berlin bombázása idején. Egyházi vezetők szerint ugyanakkor a megnyitott dokumentumok bizonyítani fogják, hogy XII. Pius pápa idején a Vatikán sokat tett a nácik által üldözött és bebörtönzött emberek érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK