Madarak tízezrei pusztulnak el az olajszennyezésben

A Prestige tartályhajó elsüllyedése óta 40 ezer olajjal szennyezett madarat gyűjtöttek be a környezetvédők. Szakértők szerint ezeknek is csak a fele fogja túlélni a spanyol partoknál történt szennyezést. A spanyol kormány állítólagos tétlensége ellen a közvilágítás és a karácsonyi fények kikapcsolásával tiltakoztak Galícia tartományban.

Eddig négyezer tengeri madár életébe került az olajszennyezés, amelyet a Prestige kőolajszállító tartályhajó katasztrófája okozott Spanyolországi atlanti-óceáni partvidékén. A baleset kezdete óta 40 ezer, olajjal szennyezett madarat gyűjtöttek be a környezetvédők, de ezeknek is csak a fele fogja túlélni a szennyezést - jelentette a dpa hírügynökség a spanyol ornitológiai társaságra hivatkozva.

Az utóbbi napokban különösen megnőtt azoknak a tengeri madaraknak a száma, amelyeknek összeragadtak a tollai az olajtól. Különösképpen megszenvedték az ökológiai katasztrófát a lummák, a búvármadarak, a kormoránok és a szulák.

A kormány állítólagos tétlensége elleni tiltakozásul a leginkább érintett Galícia tartományban pénteken este számos helységben tiltakozásképpen öt percre kikapcsolták a közvilágítást, illetve a karácsonyi fényeket. Az akciót a Soha többé! állampolgári mozgalom kezdeményezte.

A háborgó tenger és az erős szél szombaton is szinte lehetetlenné tette a takarítóhajók bevetését a tengeren, a parton azonban továbbra is önkéntesek ezrei dolgoznak azon, hogy eltávolítsák a kőolajat a strandokról és a sziklákról.

A Prestige tartályhajó november 13-i elsüllyedése óta becslések szerint 30 ezer tonna mérgező nehézolaj ömlött a tengerbe, ennek jórészét a hullámok a partra mosták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK