Palesztin támadás Ciszjordániában

Az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vállalta azt a pénteki merényletet, amelynek során két fegyveres behatolt Otniel zsidó település Talmud-iskolájába, ahol egyikuk az étkezőben géppisztoly-sorozattal lemészárolt négy izraelit. A második merénylő nem vett részt a mészárlásban, ő az izraeli katonák érkezése előtt elmenekült.

Az első merénylő, mielőtt a helyszínre érkező katonák lelőtték volna, még megsebesített hét másik izraelit is. Otniel település nem messze fekszik a Jordán nyugati partján elterülő Hebron városától. A terrorista - az izraeli rádió szerint - véres tette elkövetése után elbarikádozta magát az iskolaépületben, és a katonákkal vívott tűzharcban halt meg.

Szintén az izraeli rádió jelentése szerint a második támadó a merénylet után elmenekült a zsidó telepről. Az üldözésére induló izraeli katonák az Otnieltől délre fekvő Dahirija palesztin település környékén azonban bekerítették és végeztek vele.

A merényletet az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vállalta magára.  A támadást megelőzően pénteken a Hamász palesztin terrorszervezet nagygyűlésein a jelenlevők bosszúért kiáltottak amiatt, hogy izraeli katonák előző nap a Jordán nyugati partvidékén terroristák után kutatva megöltek hét palesztint.

Avi Pazner, az izraeli miniszterelnök, Ariel Saron szóvivője szerint az Otniel településen végrehajtott akció egyenes következménye annak, hogy a palesztin hatóság területein terrorizmusra bujtogatják a lakosságot. Ezzel összefüggésben hívta fel a figyelmet a Hamász pénteki nagygyűlésére, amelyet szerinte a palesztin hatóság bátorításával szerveztek, és amelynek résztvevői megígérték, hogy a lehető legkeményebb csapásokkal sújtják Izraelt. Nem vártak sokáig tervük végrehajtásával - mondta a szóvivő.