Irak a CIA ügynökeit is várja

Szaddám Huszein tanácsadója kijelentette: bárhová beengedik Irakban akár a C IA embereit is, hogy bebizonyítsák, az országban nincsenek tömegpusztító fegyverek. Az amerikaiak azonban nem hisznek Iraknak, és a fegyverzetellenőrökkel sem elégedettek.

Forrás: MTI
Amir al-Szaadi C.I.A. ügynököket vár Bagdadba

Az iraki vezetés immár feltétel nélkül bármit megtesz, hogy elkerülje a háborút. Vasárnap délután Szaddám Huszein tanácsadója Bagdadban kijelentette, hogy akár az amerikai titkosszolgálat, a CIA ügynökeit is beengedik bármelyik iraki létesítménybe. Az iraki politikus szerint az ENSZ fegyverzet-ellenőrei már minden olyan gyárat átkutattak, ahol az USA és Nagy-Britannia vádjai szerint tömegpusztító fegyvereket készíthettek, de sehol sem találtak semmit. Amir al-Szaadi tábornok és elnöki tanácsadó szerint az ENSZ-nek december 7-én átadott dokumentumokon kívül Iraknak nincs több irata, mellyel tovább bizonygathatná, hogy nincs tömegpusztító fegyver az országban. Az amerikaiak szerint az átadott iratok nagyon hiányosak. A politikus megígérte, hogy országa továbbra is együttműködik a fegyverzet-ellenőrökkel, írja a BBC.

Az amerikai vezetés továbbra sem hisz az irakiaknak, és tovább tart a készülődés a háborúra: 12 000 amerikai katona a napokban tart hadgyakorlatot Kuvaitban, és hamarosan brit csapatok is érkeznek a térségbe. Az amerikaiak elégedetlenek a fegyverzet-ellenőrök munkájával, mert nem találtak egyértelmű bizonyítékot a tömegpusztító-fegyverek létezésére. Az amerikaiak szerint több mint kétszer ennyi ellenőr kellene, és munkájukat sokkal határozottabban kellene végezniük. A CIA ügynökök fogadásáról szóló felajánlásra még nem reagáltak Washingtonban. Azt azonban már jelezték, hogy több titkosszolgálati információval segítik majd az ellenőröket. Hans Blix, az ellenőrök vezetője január 27-re ígérte, hogy elkészíti végső jelentését arról, hogy találtak-e Irakban tömegpusztító fegyvereket vagy azok nyomait.

A Perzsa-Öböl környékén lévő országok vasárnap csúcsértekezletet tartottak Katarban, ahol elítélték Szaddám Huszeint, mert a kuvaiti vezetés elleni akciókra szólította fel az arabokat és üdvözölte a térségben elkövetett terrortámadásokat is. Ugyanakkor az arab vezetők megegyeztek, hogy Irak függetlenségét tiszteletben kell tartani, és egyetértettek abban is, hogy addig nem lesz béke a térségben, amíg Izrael nem vonul ki a megszállt területekről.